Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να ξεκινήσει στην Τζέντα την επόμενη εβδομάδα τις εργασίες για την κατασκευή του ουρανοξύστη Kingdom Tower, με κόστος 1,23 δισ. δολαρίων και ύψος 1.000 μέτρων, δηλαδή 173 μέτρων ψηλότερου από τον έως σήμερα ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου του Burj Khalifa στο Ντουμπάι.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του Sky City στην Κίνα, που αναμένεται να έχει 838 μέτρα ύψος και θα είναι έτοιμος πριν ολοκληρωθεί το Kingdom Tower, έτσι για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα κατέχει τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο.
Πριν από δύο χρόνια η Barclays παρουσίασε τον δείκτη Skyscraper σύμφωνα με τον οποίο η έξαρση στην κατασκευή ουρανοξυστών ακολουθείται από την έναρξη οικονομικής ύφεσης.
Η Barclays σε έκθεση του 2012, που υπογράφουν ο Andrew Lawrence και η ομάδα του, αναφέρει πως η οικονομική ύφεση οφείλεται στο γεγονός ότι η “οικοδομική έκρηξη ουρανοξυστών, αντανακλά μια διαδεδομένη εσφαλμένη κατανομή κεφαλαίων και μια επικείμενη οικονομική διόρθωση”.
Σύμφωνα με τον Lawrence είναι σημαντικό να δούμε τον αριθμό των ουρανοξυστών που έχουν κατασκευαστεί ανά γεωγραφική περιφέρεια όπως τις εξάρσεις δόμησης σε Κίνα, Ινδία και Σαουδική Αραβία.
Στην φωτογραφία βλέπετε τον δείκτη ουρανοξυστών της Barclays με τους κυριότερους ουρανοξύστες να σχετίζονται χρονικά με την έναρξη μία σοβαρής οικονομικής κρίσης. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο ουρανοξύστης Burg Khalifa στο Ντουμπάι, όπως και οι Petronas Towers στην Μαλαισία, η κατασκευή των οποίο συνέπεσε με την οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’90 που χτύπησε την Ασία.