(upd) Νέα πρόταση για το φόρο στις καταθέσεις θα υποβάλει σήμερα στους ξένους πιστωτές της η Κύπρος, με στόχο να μοιράσει πιο δίκαια το βάρος του φόρου. Η νέα πρόταση θα συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Πάντως, οι Ευρωπαίοι, από όλες τις πλευρές, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των όρων του σχεδίου για τη φορολόγηση των καταθέσεων, αρκεί το τελικό αποτέλεσμα, των 5,8 δισ. ευρώ, να μην αλλάξει.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Dow Jones, το οποίο επικαλείται δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που έχουν γνώση της κατάστασης, η νέα πρόταση συγκεντρώνει 5,8 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα και το αρχικό σχέδιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Όμως, επιβαρύνει λιγότερο εκείνους που έχουν καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, επιβάλλοντας φόρο 3% σε αυτές τις καταθέσεις. Για τα ποσά από 100.000 έως 500.000 ευρώ προβλέπεται φόρος 10% και για εκείνους με ποσά άνω των 500.000 ευρώ, ο φόρος ανεβαίνει στο 15%.
“Εφόσον το ποσό παραμένει στα 5,8 δισ. ευρώ, νομίζω ότι θα έχει τη στήριξη όλων. Όμως, οι υπουργοί και η τρόικα θα πρέπει, βέβαια, να ακούσουν συγκεκριμένα μεγέθη και να δουν αποδείξεις ότι αυτό θα δουλέψει”, σημειώνει αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητική πηγή της Κύπρου, η νέα πρόταση της Λευκωσίας επιχειρεί να προστατεύσει από την εισφορά τις καταθέσεις έως 20.000 ευρώ.
Τα ποσά από 20.000 έως 100.000 ευρώ προτείνεται να φορολογηθούν με 6,7% και οι μεγαλύτερες καταθέσεις με 9,9%, αναφέρει αυτή η πηγή.
Επίσης, προτείνεται οι καταθέτες να αποζημιωθούν με μετοχές των τραπεζών τους και κρατικά ομόλογα που συνδέονται με τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο.
Όλι Ρεν στους FT: Δεχόμαστε αλλαγή των συντελεστών εάν συγκεντρωθεί το ίδιο ποσό
Asmussen: Η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τη δομή του σχεδίου