search icon

Διεθνή

Μέσα στην εβδομάδα οι νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία – Αθέτηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά καταγγέλουν οι ΗΠΑ

Αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλο οι επενδυτές από τη Ρωσία καθώς οι δυτικές χώρες ετοιμάζονται να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη  χώρα.

Αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλο οι επενδυτές από τη Ρωσία καθώς οι δυτικές χώρες ετοιμάζονται να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη  χώρα.

Μέχρι στιγμής, οι εκροές έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατ. δολάρια, ο ρωσικός δείκτης Micex έχει υποχωρήσει πάνω από 5,7% απ’ όταν η Ρωβσία προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας στο 0,2% από το 1,3%. Στο μεταξύ, το ρούβλι έχει υποτιμηθεί σχεδόν 7,4% έναντι του δολαρίου φέτος.

Οι νέες κυρώσεις που αναμένονται ακόμα και σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ακόμα πιο συγκεκριμένο στόχο τους τομείς ενέργειας, χρηματοοικονομικών και άμυνας της ρωσικής οικονομίας, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ , Τόνι Μπλίνκεν.

“Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση τοσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ακραίων ενεργειών από τους αυτονομιστές ή από τη Ρωσία. Υπάρχει η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να πειστεί η Ρωσία να αλλάξει πορεία”, είπε χαρακτηριστικά.

Η κλιμάκωση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αποφασίστηκε μετά από τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

Αν και ο Μπλίκεν αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το είδος των κυρώσεων, τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την Ε.Ε. να τις επιβάλλει έως το τέλος της εβδομάδας.

“Η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να επιβληθεί ακόμα στους αυτονομιστές και δεν έχει λάβει τα μέτρα που της ζητήθηκαν για τον έλεγχο των συνόρων με την Ουκρανία” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φρανσουά Ολάντ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν σε συμφωνία επί της αρχής τη Δευτέρα για τις κυρώσεις και τα φυσικά πρόσωπα που θα στοχεύσουν, μεταξύ των οποίων στενοί συνργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η λίστα αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα, Τρίτη, ή την Τετάρτη.

Αν και οι κυρώσεις έχουν ασκήσει σημαντική πίεση στη ρωσική οικονομία δεν έχουν ακόμα προκαλέσει κάποια κάποια πολιτική αλλαγή στη χώρα, αντίθετα, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις αφού είναι αυτόνομη.

Στο μεταξύ, άλλο ένα σημάδι ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ κλιμακώνονται σε “ψυχροπολεμικό” επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, είναι το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τώρα τη Ρωσία ότι αθέτησε τη συμφωνία για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, INF) που υπεγράφη το 1987 προχωρώντας σε δοκιμή χερσαίου πυραύλου κρουαζιέρας.

Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη από τους τότε προέδρους των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αποτέλεσε ορόσημο για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν άμεσες διμερείς συνομιλίες για το θέμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Exit mobile version