Πρόστιμο-ρεκόρ, ύψους 488,8 εκατ. δολαρίων (3 δισ. γουαν), επέβαλλε η Κίνα στην GlaxoSmithKline με την κατηγορία ότι δωροδοκούσε γιατρούς έτσι ώστε να χρησιμοποιούν τα φάρμακά της, όπως ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία την Παρασκευή.
Εκτός από το πρόστιμο, το δικαστήριο της κινεζικής πόλης Changsha, καταδίκασε επίσης τον Mark Reilly, πρώην επικεφαλής της GSK στην Κίνα, αλλά και άλλα μέλη της φαρμακευτικής εταιρείας σε δύο με τέσσερα χρόνια φυλάκισης, όπως μετέδωσε το το πρακτορείο Xinhua.
Σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές, η εταιρεία διοχέτευσε 3 δισ. γουάν στους γιατρούς, ακριβώς το ίδιο ποσό το οποίο της επέβαλλε, αν και η GSK αρνήθηκε ότι έχει προβεί σε παράνομες ενέργειες και δήλωσε ότι όλες οι δραστηριότητες της θυγατρικής στην Κίνα βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τους κανονισμούς της.
Το σκάνδαλο έχει κλονίσει τον φαρμακευτικό κλάδο στην Κίνα, καθώς είναι το μεγαλύτερο μετά το σκάνδαλο της Rio Tinto το 2009, που κατέληξε στην φυλάκιση τεσσάρων στελεχών σε 7 με 14 χρόνια.