search icon

Διεθνή

Το 2013 οι εργαζόμενοι σε Ελλάδα και Ιρλανδία θα υποφέρουν

Πραγματική οικονομική αφαίμαξη θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στην Ιρλανδία και την Ελλάδα εντός του 2013, καθώς οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να περικόψουν ακόμη περισσότερο τα κόστη τους προκειμένου να επιβιώσουν,

Πραγματική οικονομική αφαίμαξη θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στην Ιρλανδία και την Ελλάδα εντός του 2013, καθώς οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να περικόψουν ακόμη περισσότερο τα κόστη τους προκειμένου να επιβιώσουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της διεθνούς εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Hay Group.

“Οι προβλέψεις για μισθούς είναι χαμηλότερες από την περσινή χρονιά, καθώς αντανακλούν τις συνθήκες οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη”, αναφέρει σήμερα η εταιρεία βασιζόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε με βάση τα στοιχεία εργαζομένων σε 20.000 επιχειρήσεις. “Η Ελλάδα και η Ιρλανδία, όπως ήταν αναμενόμενο, δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Τουρκία και η Ρωσία αντιστρέφουν αυτή την τάση”.

Η ανεργία στην Ευρώπη αγγίζει το 12%, ενώ η ανεργία στην Ελλάδα κατέχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, μετά την Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg. Οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους και κόβουν τις δαπάνες, ώστε να καλύψουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, γεγονός που αυξάνει την πίεση στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα κόστη και να περιορίσουν τις αυξήσεις των μισθών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2013, οι μισθοί στην Ευρώπη θα αυξηθούν κατά ένα 3,3% κατά μέσο όρο, έναντι αύξησης 8-10% που ενδέχεται να λάβουν οι εργαζόμενοι σε Τουρκία, Ρωσία και Ουκρανία, ενώ το 2012 έλαβαν αυξήσεις της τάξης του 5,5%.

“Οι εργαζόμενοι στις αναπτυγμένες αγορές έχουν μπροστά τους μια δύσκολη χρονιά, με τις αυξήσεις μισθών να υπολείπονται ή να ξεπερνούν μόλις και μετά βίας τον πληθωρισμό”, αναφέρει ο διευθυντής της Hay Group, Ben Frost

Όπως δείχνει η έρευνα, ο πληθωρισμός στη Λατινική Αμερική θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών κατά 8,9% το 2013, με δεύτερη την Ασία, όπου οι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις 7,5%. Η Βόρεια Αμερική θα έχει τη μικρότερη αύξηση με 2,9%, την ώρα που οι μέσοι μισθοί στη Μέση Ανατολή, την Αφρική (με πρώτη την Αίγυπτο), τη Νότια Αφρική και το Κουβέιτ, θα ανέβουν κατά 6%.

Exit mobile version