Σημαντική αύξηση 54% σημείωσαν οι εξαγωγές ελληνικού λαδιού στην Κίνα το 2011, με τις τάσεις να παραμένουν έντονα αυξητικές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.
Ισχυρή προτίμηση στο ελληνικό λάδι φαίνονται να δείχνουν κυρίως οι μεγάλες πόλεις, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η αξία των εξαγωγών κατά 38%, ενώ η ζήτηση έχει διπλασιαστεί, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Πεκίνο.
Τα κανάλια διανομής λαδιού προς το παρόν περιορίζονται σε εισαγωγείς μικρού μεγέθους, καθώς συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται από την ίδια εταιρεία διαφορετικοί διανομείς ανά πόλη.
Η τιμή του ελαιολάδου κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα: συσκευασία ενός λίτρου ελαιολάδου πωλείται κατά μέσο όρο προς 90-110 RMB (100RMB = 12 ευρώ), όταν αντίστοιχη ποσότητα σογιέλαιου τιμολογείται 10-13 RMB. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αγορά του ελληνικού λαδιού στην Κίνα θα αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς στο άμεσο μέλλον, καθώς τα υψηλά εισοδήματα της Κίνας αρέσκονται σε εκλεκτά προϊόντα.
Σημειώνεται ότι εξίσου ενθουσιώδης είναι η στάση των Κινέζων και προς το ελληνικό κρασί, το οποίο εκθείασε ο ίδιος ο Κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao. Ο θαυμασμός των Κινέζων για τον ελληνικό πολιτισμό, τους ωθεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς να στρέφονται ολοένα και περισσότερα προς ελληνικά προϊόντα.