search icon

Διεθνή

Ηχούν τα τύμπανα του νομισματικού πολέμου

Σύμφωνα με την ING, οι πρώτοι πυροβολισμοί έπεσαν και... προήλθαν από την Ευρώπη.

Ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου νομισματικού πολέμου, προειδοποιεί  η Ρωσία, την ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ακολουθούν την Ιαπωνία και εκφράζουν παράπονα για το οικονομικό κόστος της ανόδου των νομισμάτων τους.

“Η Ιαπωνία λαμβάνει μέτρα για την αποδυνάμωση του γιεν και άλλες χώρες ενδέχεται να ακολουθήσουν”, δήλωσε ο Alexei Ulyukayev, αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Η προειδοποίηση από τη Ρωσία, η οποία έχει την προεδρία του G20, έρχεται την ώρα που και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker, διαμαρτύρεται ότι το ευρώ κινείται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Κίνδυνο για την οικονομία της χώρας του από την ισχυρή κορώνα βλέπει και ο Νορβηγός υπουργός Οικονομικών, Sigbjoern Johnsen.

Καθώς κάθε κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τις εξαγωγές της μέσω της αποδυνάμωσης του νομίσματός της, πλήττει την ανταγωνιστικότητα των βασικών εμπορικών εταίρων της, και προκαλεί οικονομικά αντίποινα,  κλιμακώνοντας τις εντάσεις που  κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε έναν παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο.

Ο Chris Turner, επίκεφαλής στρατηγικής ανάλυσης ισοτιμιών της ING εκτίμησε ότι η χθεσινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία ως εκείνη κατά την οποία οι Ευρωπαίοι χαράσσοντες την πολιτική έριξαν τον πρώτο πυροβολισμό στο νομισματικό πόλεμο του 2013.

Το θέμα αναμένεται να οδηγήσει στη σύγκρουση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G20 κατά τη συνάντησή τους, τον επόμενο μήνα, στη Μόσχα. Έστω και εάν έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες από την επιβεβαίωση της δέσμευσής τους να αποφύγουν την ανταγωνιστική υποτίμηση των νομισμάτων τους.

Οι αναδυόμενες αγορές έχουν κατ΄ επανάληψη διαμαρτυρηθεί για τα ισχυρά νομίσματά τους, που είναι αποτέλεσμα των νομισματικών πολιτικών που ακολουθούν οι χώρες της Δύσης. Όμως, η εμπλοκή των ανεπτυγμένων χωρών σε αυτό τον πόλεμο των δηλώσεων, δίνει μία νέα έκταση στο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελβετία υιοθέτησε το Σεπτέμβριο του 2011 ένα όριο στην ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, ενώ το νέο γύρο του πολέμου των νομισμάτων πυροδοτεί η Ιαπωνία, όπου ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Shinzo Abe επιδιώκει να τονώσει την ανάπτυξη, μέσω μιας πιο επιθετικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Στην Ευρώπη, πάντως, η ΕΚΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιδιώξει ένα πιο αδύναμο ευρώ. Ο Mario Draghi δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υιοθετεί κάποιο στόχο για την ισοτιμία του νομίσματος, αν και σημείωσε ότι αυτό διαπραγματεύεται στο μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.

Η ισοτιμία του ευρώ δεν αποτελεί σημαντική ανησυχία, λέει ο Ewald Nowotny, Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ. 

Exit mobile version