search icon

Διεθνή

Γερμανικός Τύπος: Μισθοί Αλβανίας στην Τουρκία – Στα ύψη ο πληθωρισμός

Το 18% των μισθωτών παίρνει ακόμη λιγότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό, που δεν υπερβαίνει τα 181 ευρώ καθαρά, σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας

«Ο πληθωρισμός κατατρώει τον κατώτατο μισθό», επιγράφεται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, ο οποίος σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έχει ξεπεράσει το 20%.

«Αιτία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι κυρίως η ραγδαία και συνεχής διολίσθηση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές σε σημαντικά εισαγόμενα αγαθά, όπως η ενέργεια, οι πρώτες ύλες και τα φάρμακα», σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

«Οι επιπτώσεις είναι πολυσχιδείς. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τη ραγδαία μείωση στο εισόδημα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DISK-AR), o νομοθετημένος κατώτατος μισθός που ανέρχεται σε 3.577 λίρες (230 ευρώ) γίνεται πλέον κανόνας. Περίπου 3,4 εκατ. εργαζόμενοι στην Τουρκία, ήτοι το 18% των μισθωτών, παίρνουν ακόμη λιγότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό που δεν υπερβαίνει τα 181 ευρώ καθαρά. Μόνο στην Αλβανία ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη πιο χαμηλός από την Τουρκία, εκτιμούν τα συνδικάτα».

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW

 

Exit mobile version