search icon

Διεθνή

Η Ιταλία διαψεύδει «φήμες» για συνεκμετάλλευση με Ερντογάν, αλλά προκαλεί περισσότερα ερωτήματα

Η Ρώμη υπαινίσσεται ότι οι ΑΟΖ δεν είναι οριστικά οριοθετημένες και συστήνει συνεργασία "των παράκτιων χωρών" - αβαντάροντας την Τουρκία, τραβώντας το χαλί κάτω από τον East Med, αγνοώντας το Δίκαιο της Θάλασσας που έχει συνυπογράψει

Μετά τις υποψίες ότι ο Τζουζέπε Κόντε έχει έρθει σε συνεννόηση με τον Ταγίπ Ερντογάν για την συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, οι οποίες γεννούν ερωτήματα για το ρόλο της Ρώμης, αλλά και τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και εντός της Ιταλίας, το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας αντέδρασε.

Σε μια σπάνια – για τη διεθνή διπλωματική πρακτική – επίσημη διάψευση κυβέρνησης σε ανεπίσημες «φήμες»,  ανέφερε τα εξής:

«Οι φήμες που κυκλοφορούν στον Τύπο ότι η Ιταλία διαπραγματεύεται με την Τουρκία για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων στη Λιβύη στο πλαίσιο του πρόσφατου Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων είναι αβάσιμες.

Αυτό που λέει η Ιταλία εδώ και αρκετό καιρό είναι ότι το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο θα πρέπει να θεωρηθεί ευκαιρία, η οποία θα αξιοποιηθεί μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων κρατών.

Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών πραγματοποιείται μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Αυτή είναι η θέση που έχουμε εκφράσει τους τελευταίους μήνες, σε όλες τις συναντήσεις, στις τουρκικές αρχές».

Οι υποψίες παραμένουν…

Το Ιταλικό ΥΠΕΞ με τη σημερινή ανακοίνωση διαψεύδει μια πτυχή της υπόθεσης, αυτή της συνεκμετάλλευσης στη Λιβύη (η συνεκμετάλλευση στο «Κυπριακό οικόπεδο» δε θα ήταν τεχνικά δυνατή, αφού η δημοπρατούσα αρχή είναι η Κυπριακή Δημοκρατία).

Ταυτόχρονα όμως αφήνει μετέωρες ισχυρές υποψίες για το ρόλο της Ιταλίας αλλά και το φάσμα της συνεννόησης του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον Ταγίπ Ερντογάν τον οποίο συνάντησε πριν από δέκα μέρες.

Η Ιταλική πλευρά:

Βλάβη στις προοπτικές

Ο υπαινιγμός που αφήνει η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης ότι δεν είναι οριστικά οριοθετημένες οι ΑΟΖ δημιουργεί αβεβαιότητα – και τορπιλίζει τις προσπάθειες των χωρών να προσελκύσουν επενδύσεις σε καλή τιμή, ένα θέμα που θα εγείρουν οι Έλληνες διπλωμάτες στους Ιταλούς συναδέλφους τους.

Πιο ανησυχητική παράμετρος από διπλωματικής σκοπιάς όμως, φαίνεται να είναι η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης:

Αυτό που λέει η Ιταλία εδώ και αρκετό καιρό είναι ότι το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο θα πρέπει να θεωρηθεί ευκαιρία, η οποία θα αξιοποιηθεί μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων κρατών.

Αυτή όμως είναι η θέση της Τουρκίας – η οποία με αυτό το επιχείρημα λέει ότι έχει μείνει απ’έξω από τα πρότζεκτ και ότι δε θα το αφήσει να περάσει.

Η θέση της Ιταλίας θα αναμενόταν να είναι η αντίθετη, με βάση την υπογραφή της

Η Ιταλία γυρίζει πλάτη στη συμφωνία του ΟΗΕ;

Η Ιταλία, μαζί με περισσότερες από 150 χώρες έχει υπογράψει (αντίθετα με την Τουρκία) τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας – (UNCLOS).

Το υπουργείο εξωτερικων της θα όφειλε να γνωρίζει ότι η Σύμβαση ρυθμίζει και καθορίζει τις αποκλειστικές ζώνες με βάση γεωγραφικά και άλλα κριτήρια με βάση τα οποία είναι γεωμετρικά αδύνατο να μοιράζονται κοινό θαλάσσιο σύνορο η Τουρκία με την Λιβύη. 

 

 

 

Exit mobile version