search icon

Διεθνή

Η Τουρκία αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη

Φωτογραφίες και βίντεο που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, δείχνουν ότι εκατοντάδες μαχητές από την Τουρκία φτάνουν στη Λιβύη

Αφού έστειλε επισήμως τους «στρατιωτικούς συμβούλους» της, αλλά και αξιωματικούς για να υποστηρίξει την κυβέρνηση Σάρατζ, της εθνικής συμφωνίας (GNA) που έχει έδρα την Τρίπολη, η Τουρκία προχωρεί ακόμα ένα βήμα στη στρατιωτική της εμπλοκή στη Λιβύη και δημιουργεί συστήματα αεράμυνας κοντά στο αεροδρόμιο Mitiga.

Το αεροδρόμιο φιλοξενεί αεροσκάφη της αεροπορικής δύναμης της GNA και μαχητικά drones τύπου Bayraktar TB2 που στηρίζονται από την Τουρκία. Σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, τα ανεπτυγμένα τουρκικά συστήματα περιλάμβαναν το MIM-23 Hawk, το ACV-30 Korkut SPAAG και το ραντάρ AN / MPQ-64 Sentinel 3D.

Από την αρχή της προέλασης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), του οποίου επικεφαλής είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ προς την Τρίπολη τον Απρίλιο του 2019, το αεροδρόμιο Mitiga έγινε κατ’ επανάληψη στόχος αεροπορικών επιθέσεων. Αυτές οι επιθέσεις οδήγησαν σε αξιοσημείωτες απώλειες σε στρατιωτικά αεροσκάφη της κυβερνητικής πλευράς (GNA).

Η τουρκική κίνηση αποσκοπεί στην διασφάλιση των επιχειρήσεων από το αεροδρόμιο Mitiga. Παρόλα αυτά, οι εγκαταστάσεις εξακολουθούν να παραμένουν πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή και, συνεπώς, κάθε αεροσκάφος που αναπτύσσεται εκεί, βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των υποστηριζόμενων από την Τουρκία συριακών μαχητικών ομάδων που αναπτύχθηκαν στη Λιβύη φέρεται να αυξήθηκε σε 2.400. Σύμφωνα με αναφορές, 1700 πρόσθετοι μαχητές από τη Συρία, περνούν τώρα εκπαίδευση σε στρατόπεδα στην Τουρκία πριν αναπτυχθούν στο λιβυκό έδαφος, προκειμένου να πολεμήσουν με την πλευρά του GNA (Σάρατζ).

Ο συνολικός αριθμός των στρατιωτικών μονάδων στη Λιβύη που προέρχονται από την Τουρκία παραμένει άγνωστος. Ωστόσο, φωτογραφίες και βίντεο τα οποία επικαλείται ο ιστότοπος zerohedge, δείχνουν ότι εκατοντάδες μαχητές από την Τουρκία φτάνουν στη Λιβύη μέσω αεροσκαφών σε τακτική βάση.

Στις 18 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση που έχει έδρα τη Βεγγάζη και η οποία συμμάχησε με τον LNA του Χάφταρ, εμπόδισε τις εξαγωγές πετρελαίου από λιμάνια τα οποία υπό τον έλεγχό της, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγή της χώρας σε ποσοστό άνω του 50%.

Σύμφωνα με τη National Oil Corp. της Λιβύης, η παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί κατά περίπου 800.000 βαρέλια την ημέρα, πράγμα που προσθέτει κόστος ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως. Η επιχείρηση που ονομάστηκε «Ανωτέρα Βία», μπορεί να επιτρέψει στη Λιβύη, η οποία κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Αφρικής, να αναστείλει νόμιμα πολλές από τις συμβάσεις παράδοσης.

Ο στρατός LNA του Χάφταρ αναφέρει ότι τα λιμάνια έκλεισαν ως απάντηση στις «απαιτήσεις του έθνους της Λιβύης» που αντιτίθενται στην τουρκική παρέμβαση που ζήτησε η πλευρά Σάρατζ (GNA).

Exit mobile version