search icon

Διεθνή

Ισραηλινό χτύπημα στις πετροχημικές εγκαταστάσεις του South Pars στο Ιράν – Kοντά στα $110 οι τιμές πετρελαίου

Κρίσιμες οι εξελίξεις και οι ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν τις επόμενες ώρες, καθώς λήγει το τελεσίγραφο του Τραμπ προς την Τεχεράνη - Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το πετρέλαιο σε περίπτωση παράτασης της σύγκρουσης - Πού κυμαίνεται το Brent

123rf

Την ίδια στιγμή που ο χρόνος μετρά αντίστροφα, μέχρι να λήξει το τελεσίγραφο του Τραμπ προς την Τεχεράνη, το ιρανικό πρακτορείο Fars, κάνει λόγο για νέα επίθεση στις πετροχημικές εγκαταστάσεις του South Pars στην Ασαλούγιεχ, έναν κρίσιμο ενεργειακό κόμβο που τροφοδοτεί μεγάλο μέρος του εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ακούστηκαν εκρήξεις στις εν λόγω στις πετροχημικές εγκαταστάσεις, που είχαν δεχθεί επίθεση και στα μέσα Μαρτίου (18/03), κάτι που είχε οδηγήσει τότε σε εκρηκτική άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου.

Ήδη από το πρωί, οι τιμές του πετρελαίου, εκτοξεύτηκαν ακόμα και πάνω από τα 115 δολάρια το βαρέλι, προτού υποχωρήσουν, λόγω των δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για συνομιλίες εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν. Λίγο μετά τις 14:00, οι τιμές του Brent κυμαίνονται κοντά στα 108 δολάρια, ενώ του WTI βρίσκονται λίγο πάνω από τα 110 δολάρια.

Καθώς παραμένουν κλειστά τα Στενά του Ορμούζ, η TD Securities, εκτιμά ότι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο βαρέλια αναμένεται να χαθούν έως το τέλος του μήνα, εκ των οποίων έως και 600 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και περίπου 350 εκατομμύρια βαρέλια διυλισμένων προϊόντων. «Με τη σύγκρουση να εκτιμάται πλέον ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα μέσα του Απριλίου, τα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου γίνονται ολοένα και πιο δυσοίωνα», ανέφερε σε report του, ο Ryan McKay, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της TD Securities.

Η Rapidan Energy εκτιμά ότι οι καθαρές απώλειες πετρελαίου και προϊόντων θα φτάσουν τα 630 εκατομμύρια βαρέλια έως το τέλος Ιουνίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ανακατευθύνσεις ροών μέσω αγωγών, την αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων και την άντληση από υπάρχοντα αποθέματα.

Τα οκτώ μέλη του OPEC+ συμφώνησαν την Κυριακή να αυξήσουν την παραγωγή κατά 206.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάιο, αν και παραμένει ασαφές πώς το επιπλέον πετρέλαιο θα φτάσει στις διεθνείς αγορές όσο τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά. Τα οκτώ μέλη του OPEC+ που συμμετέχουν στη συμφωνία είναι η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Καζακστάν, η Αλγερία και το Ομάν.

Υπενθυμίζεται, ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Ντόναλντ Τραμπ, με ένα «μπαράζ» αναρτήσεων και συνεντεύξεων, υπενθύμισε στο Ιράν ότι απομένουν 48 ώρες (έως την Τρίτη), προκειμένου να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ ή να έρθουν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για «κόλαση», για επίθεση σε εργοστάσια ενέργειας και γέφυρες, λέγοντας ωστόσο παράλληλα σε συνέντευξή του στο Fox News, ότι υπάρχουν περιθώρια για μια συμφωνία έως σήμερα.

Σημερινό δημοσίευμα του Reuters, αναφέρει ότι οι δύο πλευρές έχουν λάβει σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα. 

Το πλαίσιο της συμφωνίας καταρτίστηκε από το Πακιστάν και διαβιβάστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε Τεχεράνη και Ουάσιγκτον. Η πρόταση προβλέπει διαδικασία δύο σταδίων, με άμεση κατάπαυση του πυρός ως πρώτο βήμα και στη συνέχεια διαπραγμάτευση συνολικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Reuters, η εφαρμογή του σχεδίου θα μπορούσε να οδηγήσει και στην επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, μιας από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς για τη διεθνή διακίνηση ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

Δεξαμενόπλοια LNG από το Κατάρ επιχειρούν την πρώτη έξοδο από τα Στενά του Ορμούζ μετά την έναρξη του πολέμου

ΔΑΑ: Αλμα 8,1% στην επιβατική κίνηση το α’ τρίμηνο με 6,28 εκατ. ταξιδιώτες (πίνακες)

Κατώτατος μισθός: Το νέο μοντέλο μετά το 2028 και οι αυξήσεις που οδηγούν στα 950 ευρώ το 2027

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version