search icon

NEW BUSINESS WAVE

Μια φάρμα εντόμων & μια μπύρα με βότανα από την Κρήτη

Η ιδέα μιας «Φάρμας Εντόμων» και διάθεσης εντόμων (ζώντων & αλεύρων),  ως παράγοντες βιολογικής καταπολέμησης εχθρών των καλλιεργειών και αξιοποίησης υποπροϊόντων αναδείχθηκε νικήτρια του 2ου διαγωνισμού επιχειρηματικής ιδέας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

του Κώστα Τσαούση

Η ιδέα μιας «Φάρμας Εντόμων» – που θα λειτουργεί ως πρότυπη μονάδα παραγωγής και διάθεσης εντόμων (ζώντων & αλεύρων), αρχικά ως ζωοτροφή, ως παράγοντες βιολογικής καταπολέμησης εχθρών των καλλιεργειών και αξιοποίησης υποπροϊόντων (παραγωγή κομπόστ κ.λ.π.) αναδείχθηκε νικήτρια του 2ου διαγωνισμού επιχειρηματικής ιδέας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ευθύνη της διοργάνωσης του διαγωνισμού που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από ομάδες φοιτητών και νέων αποφοίτων είχε το Γραφείο Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας & Μεταφοράς Τεχνολογίας (InnovInAgri) του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η σχετική εκδήλωση των βραβεύσεων έγινε χτες -22 Μαΐου 2019- στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που στηρίζει την όλη προσπάθεια.

Η νικήτρια ομάδα αποτελείται από την Ευφροσύνη Καραγιάννη, τον Δημήτρη Κωτούζα, την Άννα Νικολέτα Σκούρτη και την Άννα Χρονοπούλου.

Την δεύτερη θέση κατέκτησε η ιδέα μιας μπύρας εμπλουτισμένης με Αρωματικά Φυτά όπως το δίκταμο και το μελισσόχορτο. Η ομάδα επιθυμεί και επιδιώκει να φτιάξει μια μπύρα – με την ονομασία ΕΡΩΝΤΑΣ- εμπνευσμένη από τα αρώματα και τον φυσικό πλούτο της Κρήτης. Η ομάδα αποτελείται από τον Δημήτρη Αραμπατζή, την Αντωνία Ευθυμίου, την Ιωάννα Παπαντωνίου, την Νεφέλη Σωτηροπούλου και την Καλλιόπη Ταβλά.

Ο τρίτος νικητής του διαγωνισμού ήταν η ομάδα που έφερε την ιδέα για τη βιοτεχνολογική αξιοποίηση των αποβλήτων της τυροκομίας προς παραγωγή υψηλής διατροφικής και προστιθέμενης αξίας ελαίου με ταυτόχρονη απορρύπανση της πρώτης ύλης. Την ομάδα με την επωνυμία Oilvay αποτελούσαν η Σταματία Βίτσου Αναστασίου, η Αικατερίνη Μαυριά, η Μαριέττα Μωραΐτου, η Ελένη Νικολοπούλου και η Μαρία-Άννα Σοφρά.

Σε σχετική ανακοίνωση για την εκδήλωση των βραβεύσεων διαβάζω: «Την εκδήλωση προλόγισαν o κ. Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο κ. Σταύρος Ζωγραφάκης, Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι ομάδες που διαγωνίζονταν παρουσίασαν 9 ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια τόσο σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου όσο και σε ακαδημαϊκούς και ευρύτερα ενδιαφερόμενους. Την ανάδειξη των νικητριών ομάδων πραγματοποίησε Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία απαρτίζονταν από τον κ. Σ. Αρσένη, Συντονιστή τουNBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, την κ. Λ. Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρο της Επιτροπής Καινοτομίας, Εκπαίδευσης & Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, την κ. Β. Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και τον κ. Ε. Χλουβεράκη, Μέλος- π. Πρόεδρος του Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος (ΚΕΜΕΛ), όπου όλοι αναφέρθηκαν στην υψηλή ποιότητα των επιχειρηματικών σχεδίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για την εκπόνηση των επιχειρηματικών σχεδίων οι ομάδες που διαγωνίστηκαν δέχτηκαν σημαντική βοήθεια από συμβούλους και μέντορες. Οι σύμβουλοι ήταν μέλη ΔΕΠ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και είχαν την τεχνογνωσία να υποστηρίξουν τις ομάδες ως προς τεχνικό μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου, την διαδικασία παραγωγής του προϊόντος κλπ. Ενώ οι μέντορες ήταν στελέχη επιχειρήσεων που ανέλαβαν να συμβουλεύουν τις ομάδες στα θέματα marketing και στη χρηματοοικονομική ανάλυση και ταυτόχρονα να μεταφέρουν στις ομάδες την τρέχουσα τεχνογνωσία της αγοράς. Στελέχη από τις επιχειρήσεις/εταιρείες/φορείς Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Apivita, Λάβδας Α.Ε., θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, Κ.Ε.Μ.Ε.Λ., COMPO ΕΛΛΑΣ, Accenture και το Χρηματιστήριο Αθηνών στήριξαν τις ομάδες του Διαγωνισμού.

Στις νικήτριες ομάδες απονεμηθήκαν χρηματικά έπαθλα με χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδος. Την απονομή στις 3 νικήτριες ομάδες πραγματοποίησε ο κ. Θ. Μητράκος, Υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος».

Exit mobile version