search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί αύριο ο Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Ντάισελμπλουμ ανάμεσα στους πέντε «μνηστήρες» του ΔΝΤ

Economic and Financial (ECOFIN) Affairs Council meeting in Brussels, Belgium on Dec. 6, 2016

Τον τέως πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος φιγουράρει ως ένας από τους υποψήφιους διαδόχους της Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), θα συναντήσει αύριο στις 9.30 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ύστερα από αίτημα του κ. Ντάισελμπλουμ, η επίσκεψη του οποίου στην Αθήνα συμπίπτει με την έναρξη της διαδικασίας ψηφοφορίας, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να καταλήξουν σε έναν υποψήφιο για την ηγεσία του ΔΝΤ.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγη ώρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος έχει αναλάβει να συντονίσει την προσπάθεια ανάδειξης ενός υποψηφίου από τη Γηραιά Ήπειρο για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του ΔΝΤ, μετέφερε για αύριο το πρωί την έναρξη της ψηφοφορίας, προκειμένου να δώσει χρόνο στους Βρετανούς να προτείνουν, εάν θέλουν, έναν υποψήφιο από απόψε.

Αρχικά οι Ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει να καταλήξουν έως σήμερα στον υποψήφιο που θα προτείνουν ως επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος παραδοσιακά διοικείται από Ευρωπαίο, σε αντιδιαστολή με την Παγκόσμια Τράπεζα που διοικείται από Αμερικανό.

Ωστόσο, η επίτευξη συμφωνίας αποδείχθηκε δύσκολη, καθώς κανείς υποψήφιος δεν εξασφάλισε την «πλήρη συναίνεση» των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, οι 28 αποδέχθηκαν την πρόταση του κ. Λεμέρ για «πολλούς γύρους ψηφοφοριών, εάν είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιλεγεί ο Ευρωπαίος υποψήφιος», ενώ δόθηκε και παράταση μίας ημέρας στη διαδικασία, λόγω της αλλαγής κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι μνηστήρες

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχουν πέσει 5 υποψηφιότητες. Ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών και τέως πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται ως ένας από τους τρεις επικρατέστερους υποψήφιους διαδόχους της κ. Λαγκάρντ μαζί με τον Φινλανδό κεντρικό τραπεζίτη και πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Όλι Ρεν και τη Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην Ευρωπαία Επίτροπο Προϋπολογισμού Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Οι υπόλοιποι δύο υποψήφιοι, που πριν από λίγες ημέρες είχε όμως διαδοθεί ότι έχουν βρεθεί εκτός κούρσας, είναι ο νυν πρόεδρος του Eurogroup Πορτογάλος Μάριο Σεντένο και η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο.

Οι κ. Ντάισελμπλουμ και Ρεν, που συνέδεσαν στενά το όνομά τους με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, έχουν τη στήριξη του ευρωπαϊκού βορρά, ενώ η κ. Γκεοργκίεβα υποστηρίζεται από τη Γαλλία και αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αλλά για να αναλάβει τα ηνία του ΔΝΤ θα πρέπει να τροποποιηθεί ο κανονισμός του, ο οποίος ορίζει ότι ο επικεφαλής πρέπει να είναι κάτω των 65 ετών (η Βουλγάρα οικονομολόγος γίνεται σε λίγες ημέρες 66 ετών).

Σε προηγούμενη φάση είχε κυκλοφορήσει και το όνομα του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, που δεν περιλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των υποψηφίων.

Exit mobile version