Του Κωστή Πλάντζου
«Ξαναρχίζουμε από την αρχή αλλά το κλίμα είναι καλύτερο από ότι όταν έφυγαν» έλεγε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την πρώτη σύσκεψη της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα.
«Στόχος μας είναι να κλείσουμε μέχρι την Κυριακή», ανέφερε η ίδια πηγή, «ο χρόνος πιέζει και τους δύο, δεν έχουμε μόνο εμείς να χάσουμε αλλά και αυτοί».
Συμφωνα με το ίδιο στέλεχος, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκονται:
– το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την άλλη εβδομάδα. Υψηλόβαθμοι παράγοντες αναφέρουν ότι στο ζήτημα έχει σημειωθεί πρόοδος και οι διαφωνίες με την τρόικα έχουν καμφθεί.
– το φορολογικό νομοσχέδιο που όμως δεν φαίνεται έτοιμο να κλείσει
– τα εργασιακά και οι ομαδικές απολύσεις, όπου «φαίνεται να περνάει η ελληνική θέση».
Παράλληλα συζητείται και η διανομή του πλεονάσματος, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «αυτό θα γίνει μετά την ανακοίνωση από τη Eurostat, δηλαδή μετά το Πάσχα και πριν τις ευρωεκλογές».
Όσον αφορά στο θέμα της Eurobank, το ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης υποστήριζε ότι «το ΤΧΣ είναι μέτοχος στην Eurobank και έχει δικούς του κανονισμούς που δεν μπορεί να τους αγνοήσει». Οι συζητήσεις του θέματος θα συνεχιστούν, ενώ αναμένεται να οριστεί και η νέα συνεδρίαση του δ.σ. της Eurobank.
«Είναι δύσκολα αλλά οχι απαισιόδοξα». Με αυτή τη φράση απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε ερώτηση δημοσιογράφων για την πορεία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό το βράδυ της Πέμπτης (Διαβάστε ΕΔΩ).