search icon

Ο παλμός της οικονομίας

Νέο Μεσοπρόθεσμο (3): Στο 139,1% του ΑΕΠ θα μειωθεί ως το 2018 το Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης

Ανεπαρκής δείκτης ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ για την εξακρίβωση της βιωσιμότητας του χρέους. 
 

Σταδιακή αποκλιμάκωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης απ’ το 175,1% του ΑΕΠ το 2013, όταν και κορυφώθηκε, στο 139,1% του ΑΕΠ το 2018 προβλέπει το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής που κατατέθηκε στη Βουλή. 
 
Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και η δημοσιονομική εξυγίανση λειτουργούν καταλυτικά προς τη μείωση του χρέους. 
 
Επιπρόσθετα σημειώνει ότι η σύνθεση και η δομή του βελτιώθηκε, ο ρυθμός αύξησης του έχει αρχίσει να περιορίζεται ενώ η με΄ση υπολειπόμενη φυσική διάρκεια του έχει χρονικά επεκταθεί και έχουν μειωθεί αισθητά οι δαπάνες εξυπηρέτησης του. 
 
 
Γι αυτό και σημειώνει πως ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ για την εξακρίβωση της βιωσιμότητας του αποτελεί “ανεπαρκή δείκτη”. Ειδικά τώρα που επανέρχεται η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών. 
Exit mobile version