search icon

Ο παλμός της οικονομίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή των… Ναπολεόντειων πολέμων η απόδοση των ομολόγων στην Ευρωζώνη

Περισσότερη δράση ζητούν οι επενδυτές από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Περισσότερη δράση ζητούν οι επενδυτές από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Αυτό τουλάχιστον δείχνει το γεγονός ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ευρωπαϊκών κρατών έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τους Ναπολεόντιους Πολέμους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το μεγαλύτερο ράλι των ομολόγων που έχει σημειώθει τα τελευταία 200 χρόνια δεν αποτελει ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της ΕΚΤ αλλά, αντίθετα, σήμα ότι πρέπει να την αλλάξει.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 1,36%, το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 1815, όταν ο Ναπολέοντας έχασε οριστικά στην μάχη του Βατερλό.

“Το εξωφρενικό επίπεδο των αποδόσεων υποδεικνύει μια απίστευτα αδύναμη ανάπτυξη. Είναι ένα σημάδι ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι ιδιαίτερα σφιχτή” , τονίζει ο Ράσελ Σίλμπερστον της  Investec Asset Management. “Έχουμε ακόμα πολλά ζητήματα να λύσουμε, όπως ο χαμηλός πληθωρισμός και η αδύναμη ανάπτυξη”, προσθέτει.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού δεν “αγγίζουν” την πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης. Ο δανεισμός των επιχειρήσεων έχει συρρικνωθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

“Το κόστος δανεισμου στην Ευρωζώνη είναι ακόμα πολύ υψηλό στην Ευρωζώνη και δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στις μειώσεις των αποδόσεων” υποστηρίζει ο Κιθ Γουέιντ, επικεφαλής οικονομολόγος της Schroders Plc.
Τα εμπόδια αυτα αποτελούν τον “πονοκέφαλο” του Ντράγκι, ο οποίος εξετάζει μαζί με το συμβούλιο της ΕΚΤ πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας. Αυτά περιλαμβάνουν περαίτερω μείωση των επιτοκίων, στο 0%, ενέσεις ρευστότητας και απελευθέρωση του δανεισμού.

Ωστόσο, ένας συνδυασμός ασφυκτικών πιστωτικών συνθηκών, υψηλού επιπέδου χρέους, δημοσιονομικής σύσφιξης και γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού αναμένεται να κρατήσει την ανάπτυξη σε εύθραυστα επίπεδα, προειδοποιεί ο Άντριου Μπολς, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων στην Pacific Investment Management Co.

“Η Ευρωζώνη θα παραμείνει σε ένα περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων. Το βασικό μας σενάριο δίνει σταθερές προοπτικές για την Ευρωζώνη αλλά όχι ιδιαίτερα υγιείς, με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλά αλλά σταθερά επίπεδα χρεους. Ο αποπληθωρισμός είναι υπαρκτός κίνδυνος”, συμπληρώνει.

Η Pimco από την πλευρά της, προβλέπει ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί 1%-1,5% τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Exit mobile version