search icon

Ο παλμός της οικονομίας

Νέο Μεσοπρόθεσμο: «Παράθυρο» για φοροελαφρύνσεις αλλά… από το 2015

Μαραθώνιες θα είναι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την μείωση των φόρων, όπως διαφαίνεται από το νέο Μεσοπρόθεσμο που συνοδεύει την έγκριση των επόμενων δόσεων.

Του Κωστή Πλάντζου
 
Μαραθώνιες θα είναι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την μείωση των φόρων, όπως διαφαίνεται από το νέο Μεσοπρόθεσμο που συνοδεύει την έγκριση των επόμενων δόσεων. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, από το κείμενο που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες προκύπτει ότι:

–          Η Τρόικα δέχεται να συζητήσει για φοροελαφρύνσεις, αλλά στο τέλος του χρόνου και ενόψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού. Έτσι οι όποιες μειώσεις θα υπάρξουν, δεν πρέπει να αναμένονται πριν το 2015.
–          Η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται κατ’αρχήν την παράταση της έκτακτης εισφοράς για έναν ακόμη χρόνο, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015. Στη λύση αυτή όμως καταφεύγει προσωρινά η κυβέρνηση και ενδεχομένως να αναθεωρηθεί εκ νέου το φθινόπωρο, όταν φανεί πώς «κλείνει» η χρονιά.
–          Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών και την κατάργηση των «αναποτελεσματικών και άδικων».
–          Ωστόσο στο μικροσκόπιο θα μπουν και όλες οι φοροαπαλλαγές με στόχο να περικοπούν πολλές εξ αυτών.
 
Επιπλέον συμφωνείται ότι θα υπάρξει:
        – καταγραφή και επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις.
–     αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ. Ο φόρος θα επιστρέφεται χωρίς έλεγχο σε όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στην απόδοση του φόρου και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις την τελευταία διετία.
–     έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί διαδικασίες-εξπρές για την είσοδο φορολογικών ελεγκτών, σε επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση ρευστότητας της επιχείρησης και να αξιολογηθούν περιουσιακά της στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν και να ρευστοποιηθούν.
 
–          θα αναθεωρηθεί ο νόμος για το ποινολόγιο της εφορίας.
 
–          η μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης θα θεωρείται σοβαρό αδίκημα ως προς τον ΦΠΑ ανεξάρτητα από τον αριθμό των αποδείξεων που δεν εκδίδονται. Το σύστημα της παράβασης ανά απόδειξη θα ισχύει μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Στην πράξη και μια απόδειξη να μην εκδίδει μια επιχείρηση θα διώκεται για απάτη όσον αφορά στον ΦΠΑ.
 
–          οι σημερινές αντικειμενικές αξίες θα παραμείνουν στο ύψος τους έως και τον Ιανουάριο του 2017. Τον Ιανουάριο του 2015 θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα μελέτης, ως τον Σεπτέμβριο του 2015 θα συγκεντρωθούν τα στοιχεία για τις τιμές στην αγορά, έως τον Ιανουάριο του 2016 θα θεσπιστεί ένας δείκτης τιμών και θα διασταυρωθούν τα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και τον Ιανουάριο του 2017 θα γίνει η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
 
Για τις τράπεζες, η Τρόικα ζητά:
–          ενίσχυση της εποπτείας για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων
–          ολοκλήρωση μέτρων για την εξυγίανση του κλάδου
–          διαρκή έλεγχο των τραπεζών με βάση τα στρες τεστ
–          μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) που διαθέτουν, με την υιοθέτηση βασικών δεικτών απόδοσης (KPI).

Παράλληλα, εξετάζονται οι εναλλακτικές για την βελτίωση της ανάκτησης κεφαλαίων από υπό ρευστοποίηση στοιχεία και μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα εφαρμοστούν πλήρως οι προτάσεις της τεχνικής βοήθειας.

Σε ότι αφορά τον κλάδο των συνεταιριστικών τραπεζών, αναμένεται να καταρτιστεί μία συνολική στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο της Πανελλήνιας Τράπεζας. Όπως αναφέρει το νέο μνημόνιο, στην παρούσα φάση οι συνεταιριστικές συμμορφώνονται με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αλλά θα επανεξεταστούν από την Τρόικα έως το τέλος Ιουλίου 2014, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω συγκέντρωσης του κλάδου ή της επανεξέτασης του τρόπου λειτουργίας τους για να διασφαλιστεί ότι συνολικά ο κλάδος έχει σταθεροποιηθεί και έχει υιοθετήσει τα βέλτιστα πρότυπα των διεθνών πρακτικών. Η στρατηγική για τον κλάδο των συνεταιριστικών θα εφαρμοστεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2014.
 

Exit mobile version