«Πρέπει να κάνουμε και αυτά που θέλουμε εμείς και όχι μόνον αυτό που θέλει η τρόικα», τόνισε ο νέος Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.
«Όλοι μας υποφέρουμε. Αυτή η πτώση του ΑΕΠ δεν είναι μόνο στα νούμερα, την καταλαβαίνουμε. Εδώ όμως στο Υπουργείο πρέπει να δούμε και τα νούμερα και πρέπει να επιμείνουμε ότι οι προϋπολογισμοί μας ισοσκελίζονται.
Αυτό είναι το μεγάλο λάθος του παρελθόντος. Δεν μπορούμε να το επαναλάβουμε και πρέπει επιτέλους να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς και όχι αυτό που μας λέει μόνο η τρόικα. Καλή είναι η τρόικα, όταν λέει κάποια προφανή πράγματα που πρέπει να κάνουμε και βάζει ένα μπούσουλα, εμείς όμως πρέπει να τη συμπληρώσουμε με αυτά που θέλουμε να κάνουμε ως χώρα, εκεί που θέλουμε να πάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επισήμανε: «Δείξαμε ότι αποκλείονται νέα μέτρα λιτότητας. Ό,τι θα γίνει θα είναι με παραμετρικές αλλαγές που σημαίνουν μείωση δίχως να ανοίγουμε μέτωπα με αλλά κοινοβούλια».
Αφορμή για τις αιχμές αποτέλεσαν οι εκτιμήσεις του Ταμείου στην έκθεσή του οποίου… ήχησαν πολλά καμπανάκια σχετικά με την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί για να καλυφθούν τα κενά.
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία, αλλά τονίζει ότι:
– Η δυναμική του χρέους μπορεί να χειροτερέψει εάν υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος
– Πρέπει να προχωρήσουν μέτρα για μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, αλλά και για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας,
– Η Ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Η επιμήκυνση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά χρειάζονται και άλλα μέτρα για να μειωθεί η βάση του χρέους, χωρίς αυτό απαραιτήτως να σημαίνει ότι χρειάζεται “κούρεμα”.
– Τα κόκκινα δάνεια είναι “βόμβα” για τις τράπεζες και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ταχύτερη εκκαθάριση τους, έτσι ώστε να μην παγιδευτούν σε διαδικασία απομόχλευσης και να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
– Μετά τα ευρωπαϊκά stress tests θα φανούν οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και κατά πόσον θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν διαθέσιμα από το ΤΧΣ για να καλύψουν άλλα κενά του προγράμματος.
– Παρά τη μείωση των μισθών το γενικό κόστος της οικονομίας δεν έχει υποχωρήσει και οι εξαγωγές δεν έχουν ανέβει. Η προσαρμογή στο ισοζύγιο πληρωμών έγινε κυρίως χάρη στη μείωση των εισαγωγών και η πραγματική ισοτιμία παραμένει υπερτιμημένη κατά 10%, (Διαβάστε Περισσότερα ΕΔΩ)