search icon

Ο παλμός της οικονομίας

Αποζημιώσεις για καρκίνο του μαστού;

Στη Δανία, το Εθνικό Συμβούλιο Εργατικών Ατυχημάτων επιβεβαίωσε ότι από το 2009 έχει πληρώσει αξιώσεις αποζημίωσης σε γυναίκες που εργάζονται τη νύχτα, οι οποίες έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, μεταξύ των οποίων είναι αεροσυνοδοί, νοσηλευτές και γυναίκες στρατιωτικοί.

Της Σοφίας Νέτα

Στη Δανία, το Εθνικό Συμβούλιο Εργατικών Ατυχημάτων που αποτελεί υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωσε ότι από το 2009 έχει πληρώσει αξιώσεις αποζημίωσης σε γυναίκες που εργάζονται τη νύχτα, οι οποίες έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, μεταξύ των οποίων είναι αεροσυνοδοί, νοσηλευτές και γυναίκες στρατιωτικοί. Κάθε περιστατικό αξιολογείται και για να πληροί τις προϋποθέσεις για κρατική αποζημίωση, μια γυναίκα εργαζόμενη που εργάζεται με βάρδιες πρέπει να έχει εργαστεί κατ’ ελάχιστον για 20 χρόνια με τουλάχιστον μία νυχτερινή βάρδια την εβδομάδα. Το 2011, 38 από τις 75 υποθέσεις εγκρίθηκαν για αποζημίωση. Το προηγούμενο έτος, ήταν 24 από 28.

Τη στιγμή που το θέμα των αποζημιώσεων από το κράτος της Δανίας ήρθε στο φως της δημοσιότητας, η HSE του Ηνωμένου Βασιλείου παρότι δεν θεώρησε ότι τα ευρήματα των πρόσφατων ερευνών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην British Journal of Cancer και τα οποία δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις εργαζόμενες σε βάρδιες γυναίκες είναι τόσο σημαντικά ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα στο χώρο εργασίας, ανέφερε ότι θα σχεδίαζε ένα διετές πρόγραμμα για να εξετάσει τα στοιχεία.

Προβληματισμούς ωστόσο έθεσε ένας ειδικός επί του θέματος, ο οποίος ανέφερε ότι μια γυναίκα που επιθυμεί αποζημίωση θα πρέπει να αποδείξει ότι ο εργοδότης της είχε αποτύχει να προστατεύσει την υγεία της. Το σημαντικότερο όμως, όπως τόνισε, είναι αν τα δικαστήρια θα μπορούν να αποφανθούν, από τη στιγμή που οι γυναίκες είχαν συναινέσει να εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες.

Οπως επισημαίνει στο newmoney.gr ο χειρουργός μαστού Δρ. Βασίλης Πιτσινής «Υπό το φως των πρόσφατων δημοσιεύσεων, τα στοιχεία είναι πλέον πειστικά ώστε και στη χώρα μας τόσο το κράτος όσο και οι εργοδότες θα πρέπει να εξετάσουν πως μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις εργαζόμενες σε νυχτερινή βάρδια γυναίκες».
 

Exit mobile version