Μεγάλο σκάνδαλο στην Τουρκία με πρωταγωνιστές τον υπουργό οικονομικών, Zafer Caglayan και τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αποκαλύπτεται πως η κυβέρνηση είχε στήσει μηχανισμό για να “μαγειρεύει” τα οικονομικά μεγέθη της χώρας, κρύβοντας τις αδυναμίες της και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, με κυριότερο τη μεγάλη αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Και όλα αυτά σε μία περίοδο έντονης πολιτικοοικονομικής αναταραχής στη γειτονική μας χώρα.
Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία από τη δικογραφία της υπόθεσης, εμπλέκεται ο Ιρανός επιχειρηματίας Riza Sarraf, ο οποίος κατόπιν εντολής της κυβέρνησης εξήγαγε έννομα αλλά και παράνομα, 200 τόνους χρυσού στο Ιράν, βελτιώνοντας εντυπωσιακά τα μεγέθη των τουρκικών εξαγωγών.
Το Bloomberg περιγράφει το έντονο παρασκήνιο με συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της τουρκικής κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Ερντογάν οι οποίες όμως υπεκλάπησαν και προκάλεσαν σάλο.
Το 2013, η Τουρκία αντιμετώπιζε έλλειμμα καθώς εισήγαγε πολλά περισσότερα αγαθά, υπηρεσίες και κεφάλαια από ό, τι εξήγαγε. Μέχρι τον Οκτώβριο, ο Caglayan μίλησε σε μία εφημερίδα, περιέγραψε το χάσμα ως μη βιώσιμο και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ώστε αυτό να βελτιωθεί. Όμως, αυτό που δεν ανέφερε ήταν ότι σχεδίαζε μια μυστική επιχείρηση εξαγωγών που είχε ξεκίνησε πριν παρουσιαστεί το πρόβλημα του ελλείμματος.
Τελικά, η κρυφή μαγνητοσκόπηση του Caglayan, από την αστυνομία αποκάλυψε την συνομιλία που είχε με τους συνεργάτες του για να βρουν τρόπο να αυξήσουν τις εξαγωγές κατά τουλάχιστον 1 δις δολάρια το μήνα.
Η επιχείρηση ανατέθηκε στον Ιρανό επιχειρηματία Riza Sarraf, ο οποίος είχε έφεση στα γρήγορα άλογα, τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα και τα ταχύτερα αεροπλάνα. Επίσης, διέθετε μία μοναδική ικανότητα: Να διαρρέει χρυσό σε περιοχές που έχουν υποστεί κυρώσεις γύρω από το Ιράν. Έτσι, έγινε βασικό όργανο της κυβέρνησης για να βοηθήσει στη φαινομενική βελτίωση της τουρκικής οικονομίας.
Την δράση, του υπουργού Οικονομίας, που προσπάθησε να διαχειριστεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μέσω των εξαγωγών στο Ιράν, παρουσιάζεται σε ένα έγγραφο 300 σελίδων από Τούρκους ερευνητές το 2013. Ο Caglayan και οι συνεργάτες του, επίσης, ήρθαν αντιμέτωποι με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από δωροδοκίες, σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η αύξηση των εξαγωγών ήταν τόσο γρήγορη και τόσο εκτεταμένη καθώς η μεταφορά χρυσού στο Ιράν, αύξησε το ποσό των εξαγωγών από 53 εκατομμύρια δολάρια το 2011 σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012, αλλοιώνοντας έτσι τα στοιχεία του τουρκικού εμπορίου, ώστε να καταστεί η οικονομία επιφανειακά ισχυρότερη, από ό, τι πραγματικά ήταν, είπε ο Atilla Yesilada , Τούρκος σύμβουλος στην GlobalSource, μια οικονομική εταιρεία στη Νέα Υόρκη.
Ο Ερντογάν θεωρεί ως κύριο υπαίτιο για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, τον Fethullah Gulen. Ο πρωθυπουργός λέει επίσης ότι, η οικογένεια και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του, ηχογραφήθηκαν παράνομα από τους οπαδούς του Gulen, και ότι η διάρρευση αυτή ήταν ένα «μοντάζ» των διαφόρων συνομιλιών.