search icon

Ο παλμός της οικονομίας

“Ηλεκτροσόκ” στα εξοχικά – Αυξήσεις 11% στα τιμολόγια ρεύματος από τον Ιούλιο

Από την επόμενη εβδομάδα καταργείται η χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης - Τι απαντά η ΔΕΗ

Αυξήσεις μέχρι 11% έρχονται στους λογαριασμούς ρεύματος για καταναλωτές με εξοχικές και δευτερεύουσες κατοικίες που ανήκουν στη χαμηλή κατηγορία έως 800 κιλοβατώρες/τετράμηνο.   
 
Όπως αναφέρουν τα Νέα, από την επόμενη εβδομάδα καταργείται η χαμηλή κατηγορία και ενοποιείται με  την αμέσως επόμενη, από 801-2.000 κιλοβατώρες. Ετσι δημιουργείται μια νέα κατηγορία από 0-2.000 κιλοβατώρες και πλέον μπαίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια για τα εξοχικά, τα σπίτια στο χωριό και τα σπίτια με χαμηλή κατανάλωση.
 
Οι φτωχοί άνθρωποι που δεν καταναλώνουν πολύ θα μπορέσουν να σωθούν μόνο χάρη στο κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο δεν καταργείται.
 
Οι αυξήσεις θα αρχίσουν να μετρούν από την 1η Ιουλίου και κάπως έτσι ένας ιδιοκτήτης ενός εξοχικού που σήμερα πληρώνει 60 ευρώ το τετράμηνο θα δεί αυξημένο τον λογαριασμό του κατά 6 με 7 ευρώ.
 
Αντίστοιχα για άλλο εξοχικό με ακόμη πιο χαμηλή κατανάλωση κοντά στις 400 κιλοβατώρες ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει αντί των 30 ευρώ που είναι σήμερα έναν λογαριασμό 34 με 35 ευρώ.
 
Το ΥΠΕΚΑ επικαλείται για αυτές τις αυξήσεις μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και το γεγονός ότι οι κάτοχοι εξοχικών απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τα φτωχά νοικοκυριά.   
 
Τι απαντά η ΔΕΗ 
 
Σε ανακοίνωση της σήμερα η ΔΕΗ τονίζει ότι  η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων αποτελεί εναρμόνιση με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες για κοστοβαρή τιμολόγια, ενώ δόθηκε και έμφαση στη δημιουργία νέων τιμολογίων τα οποία θα δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ειδικότερα αναφέρει:
 
-Ο εξορθολογισμός των τιμολογίων και η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων αποτελεί εναρμόνιση με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες για κοστοβαρή τιμολόγια.
 
-Η Επιχείρηση  αυτήν την περίοδο επεξεργάζεται τα δεδομένα και προτάσεις, που συζητήθηκαν και σε πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της, ως προς την υλοποίηση του εξορθολογισμού των τιμολογίων που αφορούν τις καταναλώσεις από 0 έως 800kWh (κυρίως εξοχικές και δεύτερες κατοικίες) αλλά και επαγγελματικά/εμπορικά τιμολόγια.
 
-Η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται με έμφαση στη δημιουργία νέων τιμολογίων τα οποία θα δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που δοκιμάζονται από την κρίση. 
 
-Η ΔΕΗ AE θα ενημερώσει υπεύθυνα και αναλυτικά τους καταναλωτές μετά την ολοκλήρωση της  διαδικασίας εξορθολογισμού.
Exit mobile version