search icon

Ο παλμός της οικονομίας

Ανεξέλεγκτες οι τουριστικές περιοχές – Αποψίλωσαν τις αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ

Στα χαρτιά έμεινε το "μικρό ΣΔΟΕ για τις αποδείξεις και το ΦΠΑ"

Εκτός ελέγχου, εν μέσω τουριστικής περιόδου, είναι η φοροδιαφυγή που διαπράττουν χιλιάδες επιχειρήσεις με το να αποφεύγουν την έκδοση αποδείξεων. Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι η αποψίλωση του ΣΔΟΕ από ουσιαστικές ελεγκτικές αρμοδιότητες και η σημαντική καθυστέρηση με την οποία διενεργείται η σύσταση των νέων μηχανισμών διενέργειας προληπτικών φορολογικών ελέγχων που θα λειτουργούν υπό την “ομπρέλα” της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. 
 
Εξάλλου το αποκαλούμενο “μικρό ΣΔΟΕ για τις αποδείξεις” παραμένει ακόμα στα χαρτιά. Ένας διευθυντής, ένας υποδιευθυντής, τρείς τμηματάρχες. Αυτή είναι μέχρι σήμερα η σύνθεση της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, στην οποία έχει περάσει η αρμοδιότητα των προληπτικών φορολογικών ελέγχων στην αγορά για αποδείξεις και ΦΠΑ.
 
Θεωρητικά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τη σχετική απόφαση του τότε γραμματέα Χάρη Θεοχάρη, στις αρχές Απριλίου, η νέα υπηρεσία, με 350 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων οι 220 ελεγκτές, θα ήταν ετοιμοπόλεμη από την 1η Μαΐου με στόχο την καλοκαιρινή περίοδο, όπου συνήθως η φοροδιαφυγή ανθεί, να γίνουν αποτελεσματικοί έλεγχοι.
 
Μέχρι σήμερα, η νέα Υπηρεσία δεν έχει ούτε έναν ελεγκτή και ο προληπτικός έλεγχος σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ, είναι ανύπαρκτος.
Exit mobile version