search icon

Ο παλμός της οικονομίας

South Stream: Το σχέδιο Β περιλαμβάνει την Ελλάδα (;)

Σενάρια για διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream μέσω της Ελλάδας αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σενάρια για διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream μέσω της Ελλάδας αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τη  ρωσική Gazprom να έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vzglyad, ο αγωγός θα μπορούσε να φτάσει σε Ιταλία και  Αυστρία, μέσω Ελλάδας και Τουρκίας.

Επειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εταιρεία του έργου South Stream Bulgaria ανέστειλε την ανάθεση και υπογραφή των συμφωνιών σε σχέση με την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου που θα διατρέχει το βουλγαρικό έδαφος.

Σημειώνεται πως το 50% της South Stream Bulgaria ανήκει στην Bulgarian Energy Holding και το υπόλοιπο στη ρωσική εταιρεία Gazprom, η οποία έμμεσα δέχεται με τον τρόπο αυτός πιέσεις από την ΕΕ.

Σε ανακοίνωση της Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ) αναφέρεται ότι η εταιρεία έχει ενημερώσει την Gazprom και τους εκτελεστικούς διευθυντές της South Stream Bulgaria για την αναστολή των δραστηριοτήτων του έργου μέχρι την τελική διευκρίνιση όλων των θεμάτων που αφορούν τη διαδικασία για την ανάθεση της σύμβασης για το σχεδιασμό έργων, προμηθειών και κατασκευών, καθώς και συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την Vzglyad, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εμμέσως αναφέρει ότι υπάρχει εναλλακτικό πλάνο για τον αγωγό, ενώ επικαλείται και δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα θα επιθυμούσε να φθάσει ο South Stream στην Τουρκία, αντί για τη Βουλγαρία.

Αλλά, πηγές της ρωσικής εφημερίδας αναφέρουν ότι η διαδρομή μέσω Τουρκίας δεν είναι στις επιλογές της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας χει απευθύνει έμμεση πρόσκληση στην Gazprom να εξετάσει το ενδεχόμενο διέλευσης του South Stream. Ο κ. Μανιάτης είχε προσκαλέσει ανοιχτά τον πρόεδρος της εταιρείας όταν είχε επισκεφθεί τη χώρα μας τον Μαίο για διεθνές συνέδριο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: Η δυναμική της συνεργασίας με την Gazprom θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο ισχυρή με την κατασκευή και του κλάδου του South Stream προς την Ελλάδα, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια νέα, μοντέρνα και ασφαλέστερη οδό μεταφοράς του Ρωσικού Φ.Α. προς την Ελλάδα.

Exit mobile version