search icon

Ο παλμός της οικονομίας

Μέχρι το λιμάνι της Πάτρας θα φτάσει ο σιδηρόδρομος

Το “πράσινο φως” για την άμεση προώθηση σημαντικών έργων υποδομής στο τμήμα Κιάτο – Πάτρα έδωσε χθες, σε ευρεία σύσκεψη, ο υπουργός Υποδομών, Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Το “πράσινο φως” για την άμεση προώθηση σημαντικών έργων υποδομής στο τμήμα Κιάτο – Πάτρα έδωσε χθες, σε ευρεία σύσκεψη, ο υπουργός Υποδομών, Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Μεταξύ αυτών και η διέλευση του σιδηροδρόμου από την πόλη  της Πάτρας και η σύνδεσή του με το λιμάνι.  

Όπως γράφει η Ημερησία, στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι «ξεμπλοκάρουν» άμεσα σημαντικά έργα, ώστε να επισπευσθεί η επιτάχυνση της αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου στο συγκεκριμένο τμήμα, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα των Διευρωπαϊκών Δικτύων. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν:

– Το έργο Ψαθόπυργος – Μποζαΐτικα, το οποιο δημοπρατείται άμεσα. Πρόκειται για ένα έργο 10 χλμ. που αποτελεί το τελευταίο τμήμα μέχρι την είσοδο της γραμμής στο κέντρο της Πάτρας με προϋπολογισμό 150 εκατ. το οποίο θα προκηρυχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
– Η επιλογή του τρόπου διέλευσης από την πόλη της Πάτρας και η σύνδεση με το λιμάνι. Η χάραξη του έργου είχε προβληματίσει τόσο την ΕΡΓΟΣΕ όσο και τον ΟΣΕ και μετά από την παρέμβαση του υπουργού τελικά προωθείται η «φθηνότερη» λύση με τον προϋπολογισμό του έργου να κυμαίνεται μεταξύ 200 και 250 εκατ. ευρώ χωρίς υπογειοποιήσεις στο τμήμα μέσα στην πόλη.
– Η ολοκλήρωση του άξονα Κιάτο – Πάτρα, τα χρονοδιαγράμματα και τα χρηματοδοτικά μέσα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα,  τόσο η σύνδεση με το λιμάνι της Πάτρας όσο και η σιδηροδρομική γραμμή από την Αθήνα μέχρι την αχαϊκή πρωτεύουσα έχουν ενταχθεί μαζί με εννέα ακόμα σιδηροδρομικά και οδικά έργα, καθώς και έργα αεροδρομίων στο Διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου που ενώνει τις θαλάσσιες διασυνδέσεις του Βορρά, της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου. Για το σύνολο και των 11 ελληνικών έργων έχουν ήδη διασφαλιστεί κοινοτικά κονδύλια πάνω από 580 εκατ. ευρώ και η υλοποίησή τους θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του 2016.

Exit mobile version