Διχασμένη φαίνεται να είναι η ΕΚΤ όσον αφορά το πρόγραμμα AΒS μετά και τον τρίτο αξιωματούχο που δήλωσε ότι διαφωνεί με το πρόγραμμα αγορας τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολογιών που ανακοίνωσε χθες ο Μάριο Ντράγκι.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, μπήκε στο “κλαμπ” των διαφωνούντων μαζί τον κεντρικό τραπεζίτη της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι και τον Γερμανό, Γιενς Βάιντμαν.
Ο Κριστιάν Νουαγιέ αν και διαφωνεί με τον τρόπο που θα γίνουν οι αγορές των τίτλων, οι δύο άλλοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή ενέχει μεγάλο ρίσκο για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, ο Νουαγιέ αντιτίθεται στο πρόγραμμα κυρίως γιατί αποκλείει τις εθνικές κεντρικές τράπεζες από την εφαρμογή του.
Η πολιτική της ΕΚΤ γενικά συμπεριλαμβάνει τις εθνικές κεντρικές τράπεζες στη διαδικασία υλοποίησης των δράσεών της, ωστόσο, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα η ΕΚΤ επέλεξε να δώσει την αρμοδιότητα αξιολόγησης των ΑBS σε ανεξάρτητους ελεγκτές.