search icon

Ο παλμός της οικονομίας

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης Στουρνάρα τρόικας

(Upd 19.30) Τη Δευτέρα θα δουν Δένδια - Βρούτση θέλοντας να κλείσει το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Tου Κωστή Πλάντζου
 
(Upd 19.30) Στην ΤτΕ βρέθηκε το κλιμάκιο της τρόικας, όπου συζήτησαν με τον Γιάννη Στουρνάρα για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος αλλά και το σχέδιο ρύθμισης των κόκκινων δανείων που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. 
 
Παράλληλα ενημερώθηκαν από τον διοικητή της ΤτΕ για τις προϋποθέσεις των τραπεζών ενόψει των stress test αλλά και την ρευστότητα που μπορούν να λάβουν από τα μέτρα Ντράγκι.

 

Η ρευστότητα αυτή εκτιμάται στα 12  δισ. και πιστεύεται ότι μεγάλο μέρος της θα αρχίσει να κατευθύνεται προς την πραγματική οικονομία. Από μόνο του το νούμερο θεωρείται υψηλό καθώς αν αυτό μπει στο σύνολό του στην πραγματική οικονομία  τότε οι πιστωτική επέκταση από το -3,5% θα πάει στο +7% όπως ανέφεραν τραπεζικές πηγές. 

Νωρίτερα ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης παρουσίασε το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή την Δευτέρα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έγινε και μία συνολική συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα κρατάει ακόμα «κλειστά τα χαρτιά της» για τον νέο προϋπολογισμό του 2015. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση το Σάββατο του Γκίκα Χαρδούβελη και του Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των ελεγκτών «την Δευτέρα το πρωί θα καταθέσουμε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που απέχει ελάχιστα από τον στόχο» του 3% για το  πρωτογενές πλεόνασμα το 2015.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα θέτει στόχο στον προϋπολογισμό για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ και, πάντως,  όχι 2,3%-2,7% όπως διαρρέετο τις προηγούμενες ημέρες. «Εμμένουμε στο στόχο» έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να μην υπάρξει και αντιπαράθεση με την Τρόικα.
 
Βέβαια με μόλις 0,1% του ΑΕΠ (ή περίπου 200 εκατ. ευρω) μικρότερο πλεόνασμα από τον στόχο στο Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα έχει περιορισμένα περιθώρια να καλύψει τις φοροελαφρύνσεις ή και τη δαπάνη για αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων -θέματα για οποία θα υπάρχει και γραπτή αναφορά στο προσχέδιο. Ωστόσο, όπως έλεγε η ίδια πηγή, δεν είναι σίγουρο ότι τα μεγέθη αυτά θα υπάρχουν και στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα έρθει στη Βουλή τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου. Οι ελεγκτές «δεν έχουν  πει ούτε ένα δικό τους νούμερο»,  αναμένοντας προφανώς «να δουν την πορεία στο επόμενο δίμηνο» και τότε να παρέμβουν, αν χρειαστεί.
 
Έτσι θα υπάρχει πάντα και περιθώριο για την κυβέρνηση και την Τρόικα «να βάλουν στο ζύγι» τα νέα μέτρα και, με βάση τα νεότερα δημοσιονομικά δεδομένα που θα διαμορφώνονται τότε, να συφωνήσουν αν θα πρέπει να ανέβει ή να κατέβει ο πήχης των φορελαφρύνσεων.
 
«Υπάρχουν ρίσκα, δεν μπορώ να πω αν θα μιλάμε τότε για κάτω ή πάνω από το στόχο του 3%» που έχει τεθεί στο Μνημόνιο. Πάντως τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έως και τον Σεπτέμβριο ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις ως τώρα.
 
Αύξηση 16% στις εισπράξεις με ΕΝΦΙΑ
 
Αρμόδιες πηγές έλεγαν πως η είσπραξη του Σεπτεμβρίου μαζί με τον ΕΝΦΙΑ «πήγε καλά, είμαστε 16% πάνω από τα περσινά έσοδα και ελαφρώς υψηλότερα από το φετινό στόχο». Αυτός μπορεί να είναι και ένας επιπλέον λόγος που «η Τρόικα δεν σήκωσε σημαία διαφωνιών γιατί επί τρία χρόνια όποτε το έκανε, στο τέλος αποδείχθηκε πως εμείς είχαμε δίκιο», τόνιζε η ίδια πηγή.
 
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα ραντεβού των τροϊκανών που σχεδιάζονταν για την Κυριακή θα αναβληθούν για Δευτέρα. Με τα νέα δεδομένα, εχει οριστει για τις 15.30 ραντεβου στο ΥΠΟΙΚ των υπουργων Αναπτυξης Νικου Δενδια και Εργασιας Γιαννη Βρουτση με θέμα τις ρυθμίσεις για τα Κόκκινα Δάνεια.
 
Προς το παρόν πάντως όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία τονίζουν πως η διαπραγμάτευση «πάει πολύ καλά» καθώς η τρόικα αποδέχεται χωρίς να αντιδρά στις ελληνικές θέσεις, ωστόσο όλα σχεδόν τα μεγάλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά, όπως φάνηκε εξάλλου και κατά τη χθεσινή συνάντηση του κλιμακίου με τον Γιάννη Βρούτση για ασφαλιστικό και μαζικές απολύσεις. 
 
Κάτι που σημαίνει πως πολλά μπορεί να αλλάξουν στο επόμενο ραντεβού των δανειστών στην Αθήνα. Η τρόικα θα βρίσκεται για συζητήσεις στο υπουργείο Οικονομικών ενώ στη Βουλή θα διεξάγεται η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης.
 
Πρακτικά ο πρώτος κύκλος επαφών στην Αθήνα ολοκληρώνεται έως το βράδυ της Τετάρτης και έτσι από το πρωί της Πέμπτης αναχωρεί από τη χώρα μας, με προοπτική να επιστρέψει μετά την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών, στις 26-27 Οκτωβρίου (ή από τις 29 του μηνός αν θελήσει να αποφύγει να κάνει «παρέλαση» στο υπ. Οικονομικών στο Σύνταγμα).
Exit mobile version