Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Πειραιώς, που υπογράφουν οι Dr. Ηλίας Λεκκός και η Δήμητρα Ρότσικα, το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες εταιρείες οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους:
i) λόγω του μεγέθους τους, δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα στήριξης που είναι διαθέσιμα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ)
ii) που αντιμετώπιζαν μεγάλες εξαγορές χρέους, ιδιαίτερα κοινοπρακτικά δάνεια που δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν και
iii) λόγω του διεθνούς τους προσανατολισμού, το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης αποτελεί ένα σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές από τις βασικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντιμέτωπες με αυτά τα φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καταφέρει να επανεφεύρουν και να δημιουργήσουν ξανά την ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων, αγγίζοντας τις διεθνείς κεφαλαιαγορές με αρκετές επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις, αδράττουν την σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και ειδικότερα, για το ενδιαφέρων των ξένων επενδυτών σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.