search icon

business stories

H ώρα της κρίσης για το Άκτιο – Αμβρακία ύψους 150 εκατ. ευρώ

Μένουν στο παιχνίδι ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος, ερωτηματικό η Ιταλική GD Infrastrutture

aktio_am.jpg

Την προσεχή Παρασκευή 24 Ιουλίου αναμένεται να φανεί ποιοι θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση του μεγάλου διαγωνισμού για την κατασκευή των 33 χιλιομέτρων του Άκτιο – Αμβρακία συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για τη συνέχιση του έργου, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ζητήσει από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό να προσέλθουν και να ανανεώσουν τις προσφορές τους.

Πρόκειται για την Μυτιληναίος, την ΑΒΑΞ και την GD Infrastrutture, που υποστηρίζεται από τον κ. Πρόδρομο Εμφιετζόγλου της Μηχανικής,  για την οποία όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι με απόφαση του Συμβουλίου δημοσίων έργων του υπουργείου έχει κηρυχθεί έκπτωτη από την 8η εργολαβία του Πάτρα –Πύργος, απόφαση που εκτιμάται ότι της κόβει το δρόμο από τον διαγωνισμό. Κατά της απόφασης για την συνέχιση του έργου έχει στραφεί το σχήμα ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ, το οποίο είχε μειοδοτήσει στο διαγωνισμό και η υπογραφή της σύμβασης εμποδίστηκε λόγω  προσφυγών.

Ο υπουργός Υποδομών και Κώστας  Καραμανλής είχε ανακοινώσει προ εβδομάδων ότι το υπουργείο είναι πλέον αναγκασμένο να συνεχίσει τη διαγωνιστική διαδικασία και να καταβάλλει προσπάθεια το έργο να ολοκληρωθεί ως το 2023, ώστε να μην χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος δημοσιονομικής διόρθωσης και επιστροφής χρημάτων προς την Ε.Ε. Εάν οι τεχνικές εταιρείες αποφασίσουν να μην εμπλακούν σε νέο κύκλο δικαστικών προσφυγών μετά την 24η Ιουλίου, οι ελπίδες να προχωρήσει ο διαγωνισμός οριακές είναι υπαρκτές, διαφορετικά το έργο κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός-σκούπα είναι σε εκκρεμότητα πάνω από δύο χρόνια κυρίως λόγω του πολέμου προσφυγών, με αποτέλεσμα τον περασμένο Ιανουάριο να υπάρξει απόφαση του υπουργείου Υποδομών, να ακυρωθεί και να επαναδημοπρατηθεί.

Η εργολαβία είχε καταπέσει στο ΣτΕ για θέματα ανταγωνισμού μετά την προσφυγή της Ιταλικής GD Infrastrutture.

Η εταιρεία στράφηκε κατά της απόφασης του υπουργείου να διαλύσει το διαγωνισμό υποβάλλοντας προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), η οποία και έγινε δεκτή. Στην συνέχεια κατά της απόφασης αυτής προσέφυγε στο ΣτΕ, το υπουργείο Υποδομών και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ. Πριν δύο μήνες, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές, δικαιώνοντας την GD Infrastrutture και άνοιξε το δρόμο για την συνέχιση του διαγωνισμού.

Exit mobile version