Στον πυρήνα της συζήτησης για τη νομισματική πολιτική στην Ευρώπη βρίσκεται πλέον η άνοδος των τιμών τροφίμων, με τη σοκολάτα να ξεχωρίζει ως δείκτης. Αν και ο συνολικός πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί κοντά στο στόχο 2%, οι αυξήσεις στα τρόφιμα συνεχίζουν να υπερβαίνουν τον μέσο όρο, προκαλώντας ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT).
Η ΕΚΤ τονίζει ότι από το 2022 ο πληθωρισμός τροφίμων «χωρίζει» από τον υπόλοιπο, με ανοδικές τάσεις σε γάλα, κακάο, σοκολάτα και ελαιόλαδο που ξεπερνούν το 30 % σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας.
Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα ως μοχλός πολιτικής
Από το 2015, οι τιμές των προϊόντων διατροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί άνω του 40%.
Αν και πολλοί δείκτες πληθωρισμού υποχωρούν, οι δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα των τροφίμων συνεχίζουν να επηρεάζουν τις προσδοκίες των καταναλωτών.
Ταυτόχρονα, διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού — λόγω κλιματικής αλλαγής και ενεργειακού κόστους — επιβαρύνουν περαιτέρω τις τιμές τροφίμων.
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η υψηλή συμμετοχή των εξόδων τροφίμων στον οικογενειακό προϋπολογισμό καθιστά τις ανατιμήσεις πιο αισθητές — ιδίως για νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.
Επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική
Η σταθεροποίηση του γενικού πληθωρισμού δεν επαρκεί για την ΕΚΤ αν οι αυξήσεις στα τρόφιμα συνεχίσουν να παραμένουν ανεξέλεγκτες. Η τράπεζα εξετάζει αν η εστίαση στις τιμές τροφίμων επιβάλλει σταδιακή απόκλιση από τον στόχο ή αυστηρότερη πολιτική επιτοκίων.
Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η σωστή αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα — όχι μόνο στο επίπεδο της παραγωγής αλλά και της διανομής — μπορεί να καθορίσει την επόμενη πολιτική της ΕΚΤ και τις αντοχές των εθνικών οικονομιών.
Διαβάστε ακόμη
Η Βουλγαρία κινείται ταχύτερα από την Ελλάδα για τη στήριξη της ενεργοβόρας βιομηχανίας
Η Αθήνα ζει με τον θόρυβο: Το κόστος ζωής με υψηλά ντεσιμπέλ και γιατί τα ακουστικά έγιναν μια λύση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
