Της Μαριάννας Τζάννε
Με λιγότερα σκηνοθετημένα πλάνα και …κομπάρσους προγραμματίζεται για σήμερα το μεσημέρι η επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και του αναπληρωτή υπουργό κ. Σταύρου Καλογιάννη στον «Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου» που κατασκευάζει το Ράχες Μαλιακού –Κλειδί Ημαθίας.
Είναι η συνέχεια που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στην επανεκκίνηση των εργοταξίων μετά το έναυσμα που έδωσε η Πρωθυπουργική επίσκεψη στην Κορίνθου-Πατρών, λίγο πριν το Πάσχα. Η ηγεσία του υπουργείου θα επιθεωρήσει τα έργα στις δίδυμες σήραγγες των αιματοβαμμένου δρόμου των Τεμπών και του Πλαταμώνα, η μία από τις οποίες είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων με συνολικό μήκος 6 χλμ. Στις δύο από τις τρεις οι εργασίες έχουν προχωρήσει πλην της τρίτης, η διάνοιξη της οποίας τοποθετείται όταν τα έργα θα μπουν σε εντατική τροχιά εργασιών στις αρχές καλοκαιριού.
Ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είναι από τα πλέον προχωρημένους οδικούς άξονες καθώς έχει ολοκληρωθεί ήδη το 71% ενώ στο έργο έχει καταβληθεί από καιρό το σύνολο της χρηματοδοτικής συμβολής του δημοσίου που ανήλθε σε 296 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης ο αυτοκινητόδρομος των Τεμπών αναμένεται να παραδοθεί τον Μάιο του 2015.
Βασική όμως προϋπόθεση είναι να υπογραφεί η τελική συμφωνία μεταξύ δημοσίου και παραχωρησιούχου μέσα στον επόμενο μήνα, θέμα το οποίο αποτελεί εκκρεμότητα για να οριστικοποιηθεί και η συμφωνία με τις τράπεζες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιστωτές έχουν συναινέσει στην χρηματοδότηση του έργου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν θα υπογράψουν όμως τη συμφωνία πριν δουν τις τελικές συμβάσεις με τους νέους όρους και τα νέα χρονοδιαγράμματα.
Με βάση το πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα μεταξύ δημοσίου και παραχωρησιούχου για τον αυτοκινητόδρομο, η κοινοπραξία θα αποζημιωθεί με 60 εκ. ευρώ και θα λάβει προκαταβολή 25 εκ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες ο κ. Καλογιάννης υπέγραψε την απόφαση για την έγκριση επιπλέον πίστωσης 22 εκ. ευρώ, εφαρμόζοντας απόφαση καταβολής αποζημίωσης διαιτητικών δικαστηρίων. Πρόκειται για δαπάνες που δεν συμπεριλήφθηκαν στην συμφωνία με το δημόσιο, μολονότι η κυβέρνηση επαίρεται ότι οι αποζημιώσεις άνω των 400 εκ. ευρώ που θα διατεθούν στους εργολάβους είναι για να αποσύρουν διεκδικήσεις προηγούμενων ετών.