Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους ολόκληρη τη διαφορά πάνω από την ασφαλιστική τιμή για εκατοντάδες φάρμακα που δεν είναι γενόσημα.
Η κάλυψη της διαφοράς από τον ΕΟΠΥΥ του 50% θα πάψει να ισχύει.
Στόχος είναι οι πωλήσεις των γενόσημων να φτάσουν στο 60% από το 19,8% που είναι σήμερα.
Σύμφωνα με το Mega για φάρμακο εντός πατέντας για το ουρικό οξύ, με λιανική τιμή 36,31 ευρώ και ασφαλιστική τιμή 4,42 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει πλέον 31,89 ευρώ κι όχι 15,94 ευρώ που ήταν έως σήμερα, αφού η διαφορά μοιραζόταν με τον ΕΟΠΥΥ, συν την συμμετοχη 25%, ήτοι 1,11 ευρώ, συνολο 33 ευρω.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, “έχει αποφασιστεί να δίνεται στον κάθε πολίτη και ασφαλισμένο καλό φάρμακο δωρεάν. Αν κάποιος πολίτης θέλει για δικούς του λόγους να πάρει ακριβότερο φάρμακο, αυτό είναι δική του επιλογή”.
Την ίδια ώρα, υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισκεπτόμενός αιφνιδιαστικά το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των εργαζομένων .
“Η διαδικασία της κινητικότητας λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι, όλα πάνε καλά”, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.