search icon

Ελλάδα

Νέο μεγάλο συμβόλαιο για τον Ελλάκτωρ από την ΕΥΔΑΠ στην Ψυτάλλεια

Ένα χρυσό συμβόλαιο μακράς πνοής, η αξία του οποίου υπολογίζεται να φτάσει τα 220 εκ. ευρώ κερδίζει για άλλη μια φορά ο Άκτωρας στην Ψυτάλλεια.

 Της Μαριάννας Τζάννε

Ένα χρυσό συμβόλαιο μακράς πνοής, η αξία του οποίου υπολογίζεται να φτάσει τα 220 εκ. ευρώ κερδίζει για άλλη μια φορά ο Άκτωρας στην Ψυτάλλεια. Με ένα εξπρές διαγωνισμό που έγινε μέσα στο καλοκαίρι σχεδόν αθόρυβα, η τεχνική εταιρεία εκτόπισε από τις εργολαβίες της Ψυτάλλειας όλους τους άλλους υποψήφιους (J&P -Άβαξ- Αθηνά, Γκολιόπουλο, Κωνσταντινίδη) ανανεώνοντας την σύμβαση για την λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων για άλλα πέντε χρόνια με προοπτική να φτάσει τα έξι. Η αξία του έργου υπολογίζεται στα 180 εκ. ευρώ για τα πέντε χρόνια της σύμβασης, που θα φτάσει τα 220 εκ. ευρώ εφόσον το συμβόλαιο ανανεωθεί για ένα επιπλέον χρόνο. Ενδεικτικό της πρωτοφανούς ταχύτητας των διαγωνιστικών διαδικασιών αποτελεί το γεγονός ότι τα τεύχη δημοπράτησης εγκρίθηκαν από το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ στις 10 Ιουλίου του 2013 και το έργο έχει ανάδοχο εδώ και μία εβδομάδα, μολονότι μεσολάβησε και όλη η θερινή περίοδος!

Από τον διαγωνισμό παρά τις προδικαστικές προσφυγές προς την ΕΥΔΑΠ απείχαν τελικά η Τέρνα και η Ιντρακάτ. Οι δύο τελευταίες ζητούσαν το σπάσιμο του έργου στο οποίο περιλαμβάνεται και η αποκομιδή της αποξηραμένης λυματολάσπης αλλά και νέα παράταση (δόθηκαν μόνο 15 μέρες με καταληκτική ημερομηνία προσφορών την 25η Σεπτεμβρίου).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο υπήρξαν ισχυρές πιέσεις προς τον προνομιακό εργολάβο της Ψυτάλλειας για μοίρασμα της πίτας, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν αλλά και προσπάθειες για να υπάρξουν συμμαχίες με ξένους εταίρους. Όμως όπως αναφέρουν στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου το τίμημα θεωρήθηκε πολύ χαμηλό για τις εταιρείες του εξωτερικού. Ο Άκτωρας κατέθεσε την ελκυστικότερη οικονομική προσφορά καταθέτοντας τη μεγαλύτερη έκπτωση μεταξύ των υποψηφίων που ανήλθε σε 23%. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα έργα της Ψυτάλλειας η τεχνική εταιρεία υποστηρίζει ότι απασχολεί περί τους 300 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων (χημικούς, βιολόγους κ.α). 

Την Άνοιξη του 2009 η ΕΥΔΑΠ είχε κατακυρώσει τα έργα της Ψυτάλλειας στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ- ΑΘΗΝΑ- Γ & Κ Γκολιόπουλος, έναντι 118 εκατ. ευρώ με έκπτωση 41%. Τέσσερα χρόνια αργότερα ανατίθεται με 170 εκ. ευρώ (δηλ. 140 εκ. ευρώ με την έκπτωση), ως ενιαίο έργο με την μεταφορά της λυματολάσπης στα τσιμεντάδικα της Κύπρου και του Τιτάνα. Φαίνεται άλλωστε ότι ο ομφάλιος λώρος της Επιχείρησης με τον μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο δεν είναι εύκολο να κοπεί. Πριν από δύο χρόνια η μεταφορά της αποξηραμένης ιλύος έγινε σήριαλ μετά την απόφαση του τέως Προέδρου της ΕΥΔΑΠ κ. Νίκου Μπάρδη να υποκαταστήσει τον Άκτωρα με μια άγνωστη εταιρεία η οποία είχε προσφέρει τότε πολύ χαμηλό τίμημα (54 ευρώ τον τόνο)! Ξεκίνησε ένας πόλεμος ενστάσεων και προσφυγών στο ΣτΕ, αναγκάζοντας την εταιρεία να καταφύγει σε πρόχειρους διαγωνισμούς για να αντιμετωπίσει τους τόνους λυματολάσπης που είχαν αποθηκευτεί στο νησί της Ψυτάλλειας και τις αντιδράσεις του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Exit mobile version