search icon

Ελλάδα

Παυλόπουλος προς Μέρκελ: Η στήριξή σας στην Ελλάδα τόνωσε το ηγετικό σας προφίλ

«Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές και οι συνομιλίες σας με τον Πρωθυπουργό το απέδειξαν» πρόσθεσε

«Οι Έλληνες απέδειξαν πόσο συνειδητοί Ευρωπαίοι είναι κάνοντας πολλές θυσίες ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να τους αποδοθούν», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε την κ. Μέρκελ στη χώρα μας εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψή της και πρόσθεσε ότι έπειτα από την άρση των παρανοήσεων του παρελθόντος η Γερμανία στήριξε πολλαπλώς την πορεία της Ελλάδας για την έξοδο από την περίοδο των μνημονίων. Σημείωσε ακόμη πως η στήριξη της Ελλάδας ήταν καλό και για την ίδια τη Γερμανία και τόνωσε το ηγετικό προφίλ της καγκελαρίου.

«Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές και οι συνομιλίες σας με τον Πρωθυπουργό το απέδειξαν» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων με την Γερμανίδα καγκελάριο να αρκείται μόνο στο ότι «έχουμε ιστορική ευθύνη».

Ο κ. Παυλόπουλος είπε συγκεκριμένα ότι «πάγια θέση της Ελλάδας όπως σας είναι γνωστό για τις γερμανικές αποζημιώσεις ότι είναι
νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και δύναται να επιλυθούν στο αρμόδιο ευρωπαϊκο δικαστικό φόρουμ με βάση των ευρωπαϊκό δικαιικο πολιτισμό».

«Έχουμε απόλυτη ευθύνη για την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη για τα εγκληγματα των εθνικοσοσιαλιστών να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος των δύο κρατών» ήταν η απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα της κυρίας Μέρκελ.

Ειδικά για το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε την κυρία Μέρκελ γιατί «αναγνωρίσατε τη στάση των Ελλήνων και της Ελλάδας κάτι που δεν έχουν κάνει ευρωπαίοι εταίροι μας. Στο θέμα του προσφυγικού σε ευρωπαικό επίπεδο και σε επίπεδο Γερμανίας επιδείξατε μεγάλο θάρρος. Έχετε πληρώσει μεγάλο πολιτικό κόστος αλλά οι μεγάλες ηγετικές προσωπικότητες το υπομένουν αυτό».

Μέρκελ: Θαραλλέα η προσέγγιση της Ελλάδας στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας

Στην αντιφώνησή της η Γερμανίδα Καγκελάριος διατύπωσε τη χάρα της που η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα «οπότε ξεκινά μια φάση για να στηριχθεί σε ίδιες δυνάμεις».

«Ο κόσμος πέρασε πολύ δύσκολες εποχές και ελπίζουμε ότι η ανάπτυξη που υπάρχει πλέον να έχει αντικτυπο σε όλους τους πολίτες της χώρας» πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Άνγκελα Μέρκελε είπε, επίσης, ότι «συμμερίζομαι την ελληνική θέση για το θέμα των προσφύγων ότι είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας. Η Γερμανία είχε τονίσει ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ τεταμένη. Θα στηρίξουμε μια ικοινή πολιτική ασύλου σε ευρωπαικό επίπεδο».

Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε, τέλος, λόγο για «τις θαραλλέες προσπάθειες από πλευρά της Ελλάδας για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας και αυτό δεν είναι μόνο καλό για το μέλλον της γειτονικής χώρα αλλά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη και αυτό προϋποθέτει μια θαραλλέα προσέγγιση».

Το απρόοπτο με τη μετάφραση

Λίγο πριν ο Προκόπης Παυλόπουλος να ολοκληρώσει την προσφώνησή του σημειώθηκε ένα απρόοπτο καθώς διαπιστώθηκε πρόβλημα στην αυτόματη μετάφραση, όπως επισήμανε πρώτη η Άνγκελα Μέρκελ. Μετά από μερικά αμήχανα δευτερόλεπτα, δίπλα στην καγκελάριο της Γερμανίας έκτασε μια διερμηνέας που μετέφρασε τις τελευταίες φράσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Προκόπη Παυλόπουλο να σχολιάζει – μετά το τέλος του χαιρετισμού του- «problems of technology (προβλήματα της τεχνολογίας)».

Στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Στις 10 το πρωί έφτασε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα η Άνγκελα Μέρκελ, την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της στην Αθήνα.

Εκεί κατέθεσε στεφάνι, συνοδεία του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών από την μπάντα του στρατού.

Η κυρία Μέρκελ, παρά την βροχερή, χειμωνιάτικη ημέρα, εμφανίστηκε με ένα από τα αγαπημένα της σακάκια σε μωβ χρώμα.

Exit mobile version