search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Gazprom: Μικρότερη για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίησή της από την αξία της πετρελαϊκής θυγατρικής της

Το ΔΣ της Gazprom Neft πρότεινε τη διανομή μερίσματος 82,94 ρουβλίων ανά μετοχή, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών

Κάτω από την κεφαλαιοποίηση της πετρελαϊκής θυγατρικής της, Gazprom Neft, βρέθηκε για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση της Gazprom, εν μέσω υψηλών τιμών πετρελαίου και μετά την ανακοίνωση της πρώτης για διανομή μερίσματος.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, η κεφαλαιοποίηση της Gazprom ανέρχεται σε 3,992 τρισ. ρούβλια (40,59 δισ. ευρώ), ενώ η αξία της Gazprom Neft έχει αυξηθεί σε 3,998 τρισ. ρούβλια (40,65 δισ. ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί άλλη μία χαρακτηριστική ένδειξη για τις αντιξοότητες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την Gazprom, η οποία κάποτε ήλπιζε σε κεφαλαιοποίηση 1 τρισ. δολαρίων, αλλά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη -η οποία μείωσε τις εισαγωγές από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Gazprom δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό των παραπάνω.

Η Gazprom αγόρασε την Gazprom Neft το 2005, όταν ονομαζόταν Sibneft, έναντι τουλάχιστον 13 δισ. δολαρίων, από τον μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς. Το 2007 η Gazprom ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση άνω των 330 δισ. δολαρίων. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Gazprom, προτού γίνει Πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, είχε δηλώσει τότε ότι ήθελε η εταιρεία να γίνει η ακριβότερη στον κόσμο.

Την Πέμπτη (09.11.2023) η Gazprom Neft ανακοίνωσε ότι το ΔΣ της πρότεινε την καταβολή 82,94 ρουβλίων (0,84 ευρώ) ανά μετοχή σε μέρισμα 9 μηνών, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η χρηματιστηριακή BCS, που εδρεύει στη Μόσχα, δήλωσε ότι η αποτίμηση της Gazprom Neft ξεπέρασε εκείνη της Gazprom για πρώτη φορά, τουλάχιστον μετά τον Νοέμβριο 2016. «Το έναυσμα για την ισχυρή αύξηση της μετοχής της Gazprom Neft ήταν η ανάκαμψη της πετρελαϊκής βιομηχανίας, το υψηλό κόστος του πετρελαίου και η παρουσία μερισμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση για τέταρτη σερί συνεδρίαση – Απώλειες άνω του 1% στην εβδομάδα

Δεξαμενόπλοιο της χρονιάς ψηφίστηκε το VLCC  Antonis I. Angelicoussis

Κίνα: Τα εργοστάσια ξεμένουν από πελάτες και αυξάνουν τις εξαγωγές – Ανησυχία στις αγορές του εξωτερικού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version