Απαραίτητος για τη διατήρηση τροφίμων και φαρμάκων, ο πάγος έχει ένα μειονέκτημα: Λιώνει. Σε μία προσπάθεια να βρουν ένα υλικό, βιώσιμο που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέβις, άντλησαν έμπνευση από το τόφου και δημιούργησαν ένα προϊόν από ζελατίνη που παγώνει και δεν μετατρέπεται σε νερό.
Οι ερευνητές Ζιαχάν Ζου και Γκανγκ Σουν, παρουσίασαν τα ευρήματά τους στη συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) προ ημερών και εξήγησαν πώς λειτουργεί το υλικό τους.
Αρχικά η ιδέα προέκυψε όταν συνάδελφός τους, τους μετέφερε την εικόνα από την τοπική ιχθυαγορά όπου ο πάγος έλιωνε στις προθήκες των θαλασσινών. Με την ανησυχία για πιθανή μεταφορά παθογόνων οργανισμών στα προϊόντα οι ειδικοί άρχισαν να αναπτύσσουν ένα επαναχρησιμοποιήσιμο, κομποστοποιήσιμο υλικό που λειτουργεί όπως ο κανονικός πάγος αλλά δε λιώνει.
Έμπνευση αποτέλεσε η κατάψυξη του τόφου, που παρασκευάζεται όπως το τυρί, αλλά από ρόφημα σόγιας.
Όπως είπε η Σουν «το κατεψυγμένο τόφου διατηρεί το νερό του μέσα του, αλλά όταν το αποψύξετε, απελευθερώνει το νερό. Έτσι, προσπαθήσαμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με ένα άλλο υλικό: Τη ζελατίνη».
Οι πρωτεΐνες ζελατίνης έχουν δύο σημαντικές ιδιότητες: Είναι ασφαλείς για τα τρόφιμα και οι μακριές ίνες τους συνδέονται μεταξύ τους, σχηματίζοντας υδρογέλη με μικροσκοπικούς πόρους που συγκρατούν νερό, σε αντίθεση με το τόφου. Οι πρώτες δοκιμές οδήγησαν σε ένα φυσικό πολυμερές, το οποίο μπορεί να διατηρήσει το νερό στους πόρους παρότι περνούσε από υγρή μορφή σε παγωμένη και το αντίστροφο.
Οι ερευνητές βελτίωσαν τη φόρμουλα και τη μέθοδο παραγωγής και ο πάγος-ζελέ αποτελείται από 90% νερό και μπορεί να πλυθεί με νερό ή αραιωμένη χλωρίνη, να καταψυχθεί και να αποψυχθεί.
Το ψυκτικό υλικό τρέμει και συμπιέζεται σε θερμοκρασία δωματίου. Αλλά όταν ψυχθεί κάτω από το σημείο πήξης του νερού, 0 βαθμοί Κελσίου, αποκτά μια πιο σταθερή, πιο στερεή μορφή.
«Σε σύγκριση με τον κανονικό πάγο του ίδιου σχήματος και μεγέθους, ο πάγος-ζελέ έχει έως και 80% της ψυκτικής απόδοσης, της ποσότητας θερμότητας που μπορεί να απορροφήσει το ζελέ» κατά τους κύκλους του, δήλωσε η Ζου. «Και μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε το υλικό και να διατηρήσουμε την απορρόφηση θερμότητας σε πολλαπλούς κύκλους κατάψυξης-απόψυξης, οπότε αυτό είναι ένα πλεονέκτημα σε σύγκριση με τον κανονικό πάγο», πρόσθεσε.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το νέο υλικό έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συσκευασίες ψύξης ή τον ξηρό πάγο, καθώς μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε σχήμα ή σχέδιο και είναι κομποστοποιήσιμο.
Μάλιστα, καταγράφηκε ανάπτυξη φυτών ντομάτας όταν τοποθετήθηκε στο χώμα και παράλληλα, δεν απελευθερώνει μικροπλαστικά αφού δεν περιέχει συνθετικά πολυμερή.
Διαβάστε ακόμη
Πώς η σχέση τιμής WTI και χρυσού αποκαλύπτει την πορεία του χρηματιστηρίου
Ο Πειραιάς μεταξύ των πιο πολυσύχναστων λιμένων για τη Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων της ΕΕ
Βernstein: Το bitcoin μπορεί να φτάσει τα $200.000 το 2026
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
