Και η DG Energy μπαίνει επίσημα στη συζήτηση για την πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης –Κύπρου-Ισραήλ και στο μεγάλο μέτωπο που έχει ανοίξει για το έργο και συνεχίζει να βρίσκει απέναντι ΑΔΜΗΕ και Κυπρίους.
Την Παρασκευή μετά από αίτημα της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Κομισιόν και της ΡΑΑΕΥ, μετά από πρόσκληση της DG Energy, η οποία πιέζει τους δύο ρυθμιστές (Ελλάδας και Κύπρου) να κλείσουν τις εκκρεμότητες και να καθορίσουν την μεθοδολογία εσόδου για το έργο δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα αμοίβεται κατά την διάρκεια αλλά και μετά την κατασκευή του.
Η Κομισιόν είναι ο δεύτερος φορέας που απευθύνεται στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ζητώντας να προχωρήσει το έργο και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Στα τέλη Μαρτίου στον Ρυθμιστή εστάλη επιστολή και από την Nexans, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του καλωδίου, με τα στελέχη της εταιρείας να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις, που επηρεάζουν τις εκκρεμείς πληρωμές προς την εταιρεία.
Η Nexans, αναφέρεται στην προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, να προχωρήσει την σύμβαση και να επιταχύνει τα έργα για το κομμάτι Κρήτη-Κύπρος, που είναι το πιο ώριμο. Αναφέρεται όμως και στην καθυστέρηση από τις Ρυθμιστικές Αρχές για την μεταβίβαση του έργου από το Euroasia Interconnector στον ΑΔΜΗΕ (κάτι που έγινε προ ημερών), αλλά και στην οριστικοποίηση της μεθοδολογίας εσόδων και αμοιβών ώστε ο ΑΔΜΗΕ να έχει τον έλεγχο της ροής εσόδων και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις πληρωμές προς την NEXANS και στις υποχρεώσεις του έργου. Εάν ο ΑΔΜΗΕ, τονίζει η επιστολή των Γάλλων δεν μπορεί να ανταποκριθεί, η Nexans θεωρεί αναπόφευκτη την αναστολή εργασιών, θέτοντας σε κίνδυνο ένα κομβικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου.
Για την μεθοδολογία εσόδου, ο ΑΜΔΗΕ έχει υποβάλλει την πρότασή του στη ΡΑΑΕΥ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υποστήριξε στην DG Energy ότι η ελληνική πλευρά έχει μεθοδολογία εσόδου που ικανοποιεί τη βασική απαίτηση του ΑΔΜΗΕ να παίρνει απόδοση κατά την διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου και όταν ολοκληρωθεί το έργο να παίρνει και κάποιο premium.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεθοδολογία που κατέθεσε προς την ΡΑΑΕΥ ο ΑΔΜΗΕ, σε γενικές γραμμές ευθυγραμμίζεται με εκείνη που υιοθετεί η Αρχή για τα εθνικά έργα, αν και ο διαχειριστής διαφοροποιείται σε ορισμένα ζητήματα όπως για παράδειγμα στο χρόνο απόσβεσης του έργου που ζητά να είναι 25 χρόνια. Η μεθοδολογία της ΡΑΑΕΥ προβλέπει τα 37 έτη για να μην επιβαρύνονται με μεγάλο κόστος οι καταναλωτές.
Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ πρόκειται να αξιολογηθεί τις επόμενες μέρες και να οριστικοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα, κλείνοντας ένα ακόμη μέτωπο για το καλώδιο Κρήτης –Κύπρου-Ισραήλ.
Διαβάστε ακόμη:
Στην Ε.Ε το Πρόγραμμα Σταθερότητας – Πώς θα κινηθεί η οικονομία μέχρι το 2027
Kτηματολόγιο: Ο ανένδοτος της Κρήτης και η εκστρατεία κινητοποίησης αμέσως μετά το Πάσχα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ