search icon

Επιχειρήσεις

Οι ευθύνες του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

Oι Κυκλάδες περιμένουν ακόμη την πόντιση των υπογείων καλωδίων που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη ροή ηλεκτρικού ρεύματος προς τα νησιά.

Του Δημήτρη Παφίλα

Η ζημιά του εργοστασίου της ΔΕΗ στην Σαντορίνη, αναδεικνύει και τις ευθύνες του ΑΔΜΗΕ ο οποίος μεθόδευε την ανάθεση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων σε κοινοπραξία που έχει κατηγορηθεί για καρτέλ στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα « Πρώτο Θέμα», ο ΑΔΜΗΕ σκόπευε να αναθέσει το έργο στην  κοινοπραξία, υπερτιμολογημένο πάνω από τον προϋπολογισμό, και αποκλείοντας την ελληνική εταιρεία. Τελικώς, μετά το δημοσίευμα, ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος ενώ επενέβη και ο αρμόδιος εισαγγελέας κ. Τζώνης. Στην συνέχεια, ο ΑΔΜΗΕ με νεότερη απόφαση του «έσπασε» τον διαγωνισμό σε 4 τμήματα, προκειμένου να αναθέσει τα έργα σε περισσότερες από 2-3 εταιρείες.

Ο ΑΔΜΗΕ δεν δικαιολόγησε ποτέ επαρκώς γιατί ήθελε την ξένη κοινοπραξία ενώ ζητούσε συνεχώς έγγραφα και πιστοποιήσεις από την ελληνική εταιρεία. Η ζημιά, όμως, έγινε και οι Κυκλάδες περιμένουν ακόμη την πόντιση των υπογείων καλωδίων που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη ροή ηλεκτρικού ρεύματος προς τα νησιά.

Exit mobile version