search icon

Επιχειρήσεις

Επιδεινωμένα τα οικονομικά μεγέθη της Mevaco στο εννεάμηνο

Πτωτικό ήταν το εννεάμηνο για τη «Mevaco Μεταλλουργική ΑΕΒΕΕ» που παρουσίασε κέρδη 3,03 χιλ. ευρώ έναντι κερδών μετά από φόρους ύψους 653,09 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας μείωση κατά 90,35%, κυρίως λόγω της διόρθωσης των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων από 20% το 2012 σε 26% στην χρήση 2013, ποσού 209,65 χιλ. ευρώ (Ν.4110/2013).

 

Πτωτικό ήταν το εννεάμηνο για τη «Mevaco Μεταλλουργική ΑΕΒΕΕ» που παρουσίασε κέρδη κέρδη μετά από φόρους 3,03 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 653,09 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας μείωση κατά 90,35%, κυρίως λόγω της διόρθωσης των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων από 20% το 2012 σε 26% στην χρήση 2013, ποσού 209,65 χιλ. ευρώ (Ν.4110/2013).

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 18,91 εκατ. ευρώ έναντι 20,31 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο σημειώνοντας μείωση κατά 6,91%.

Τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,91 εκ. ευρώ έναντι 3,53 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο παρουσιάζοντας πτώση κατά 17,70%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου, μειώθηκαν και διαμορφώθηκαν στην τρέχουσα περίοδο σε κέρδη 465,95 χιλ. ευρώ έναντι 897,37 χιλ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης σημειώνοντας μείωση κατά 48,08%.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1.75 εκ. ευρώ, έναντι 2.08 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο σημειώνοντας πτώση κατά 16,06%.

Nα σημειωθεί ότι τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου επηρεάσθηκαν αρνητικά και από τα αποτελέσματα της θυγατρικής εταιρείας «VENMAN A.B.E.E.» της οποίας μειώθηκε ο κύκλος εργασιών κατά 12,08% και που παρουσίασε ζημίες μετά από φόρους 76,93 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών μετά από φόρους ύψους 534,31 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο.

Όπως σημειώνεται, στους φόρους της τρέχουσας περιόδου καταχωρήθηκε ποσά 256,46 χιλ. ευρώ που αφορά προσαρμογή των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων από 20% σε 26%, λόγω μεταβολής των φορολογικών συντελεστών από 1.1.2013, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4110/2013.

Σύμφωνα με τη Mevaco, η μείωση ήταν αποτέλεσμα των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική και διεθνή αγορά και κυρίως της σημαντικής κάμψης των πωλήσεων της Εταιρείας στον κλάδο κατασκευής μεταλλικών μερών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), λόγω του δυσμενούς κλίματος που δημιουργήθηκε στην αγορά των Φ/Β συστημάτων στην Ελλάδα εξ αιτίας της νέας νομοθεσίας.

Η εταιρεία κάλυψε μέρος των εν λόγω απωλειών  των πωλήσεων με στροφή προς τις αγορές του εξωτερικού για νέα προϊόντα και νέους τομείς δραστηριότητας (ενδεικτικά αναφέρονται οι τομείς της κατασκευής ηλεκτρονικών αντικεραυνικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, ο τομέας περιβαλλοντικής προστασίας από ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και ο τομέας κατασκευής ηλεκτρικών πινάκων για τρένα).

Ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας ανήλθε σε 13,95 εκ. ευρώ έναντι  14,70 εκ.  ευρώ  την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης 2012 παρουσιάζοντας μείωση 5,10%.

Τα μεικτά κέρδη της Εταιρείας ανήλθαν σε 2,28 εκ. ευρώ έναντι  2,77  εκ. ευρώ  την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης 2012 παρουσιάζοντας μείωση 17,80%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων της Εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 331,23 χιλ. ευρώ έναντι  737,55 χιλ.  ευρώ  την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης 2012 παρουσιάζοντας μείωση 55,09%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 1,37 εκ. ευρώ, έναντι  1,60 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 14,33%.
 

Exit mobile version