search icon

Επιχειρήσεις

Η αλυσίδα που γεννήθηκε από τα συντρίμμια της Expert

Από την άβυσσο της επιχειρηματικής απαξίωσης και του ενδεχόμενου λουκέτου στο δίκτυο των 37 καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα, που σταδιακά επεκτείνεται και στον Νότο

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
 
Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πως από το χαμόγελο βγαίνει καμιά φορά το κλάμα. Εξάλλου είναι γνωστό το γέλιο μέχρι δακρύων. Στην περίπτωση της συνεταιριστικής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών Welcome Stores, όμως, ίσχυσε το αντίστροφο και σαφώς πιο δύσκολο. Κι αυτό επειδή οι ιδρυτές της, μια ομάδα αποφασισμένων επιχειρηματιών, από το δάκρυ της κρίσης και της πτώσης της επίσης συνεταιριστικής Expert πέρασαν στο γέλιο. Από την άβυσσο της επιχειρηματικής απαξίωσης και του ενδεχόμενου λουκέτου, από έναν νομικό εις βάρος τους πόλεμο που λίγο έλειψε να τους διαλύσει, κατόρθωσαν να ορθοποδήσουν και με δυσκολίες πολλές σήμερα να μετρούν ένα δίκτυο 37 συνολικά καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο στοχεύουν σταδιακά να επεκτείνουν και στον Νότο. 
 
Η αλυσίδα Welcome Stores, που ξεκίνησε με 17 καταστήματα από τη Βόρεια Ελλάδα το 2011, συνεχώς μεγαλώνει. Κύρια δραστηριότητά της είναι η λιανική πώληση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων και άλλων ειδών οικιακής χρήσης μέσω του δικτύου της, με την ταυτόχρονη παροχή πλήρους πακέτου υπηρεσιών, όπως μελέτη, μεταφορά, εγκατάσταση, service. Στην εταιρεία συμμετέχουν ως μέτοχοι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία δραστηριοποιούνται στον κλάδο της λιανικής πώλησης ηλεκτρικών οικιακών και λοιπών συσκευών, που είναι υγιείς επιχειρήσεις με δικά τους κεφάλαια. Αυτοί υπήρξαν οι αρχικοί όροι συμμετοχής που τέθηκαν – και μέχρι στιγμής τηρούνται ευλαβικά. 
 
Πρόκειται για μια εταιρεία που εκτείνεται από τον Εβρο και συνολικά τη Θράκη, περνάει στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τα Ιωάννινα, έχει βάση στην Εύβοια και στο Ρέθυμνο και μια υποτυπώδη προς το παρόν παρουσία στην Αττική και τη Λήμνο. Με στόχο για το 2015 την περαιτέρω ανάπτυξή της στη Νότια Ελλάδα, η συνεταιριστική εταιρεία αναμένει να κλείσει το 2013 με πωλήσεις άνω των 32 εκατ. ευρώ, ενώ στο 9μηνο του προηγούμενου έτους άγγιξε τα 26,5 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών, αυξημένο κατά 5% συγκριτικά με το 9μηνο του 2012. 
 
Επρόκειτο για μια αύξηση σημαντική που δεν βασίστηκε μονάχα στην προσθήκη νέων καταστημάτων εντός του δικτύου της, αλλά σε σειρά ενεργειών μάρκετινγκ και προμηθειών. Κι όλα αυτά σε μια αγορά όπως τα ηλεκτρικά, η οποία βάλλεται από τη σφοδρή κρίση, καθώς λογικό είναι οι Ελληνες να επιλέγουν να περιορίσουν αυτές τις δαπάνες για άλλες πιο άμεσες, όπως τα τρόφιμα. 
 
Πρόσφατα μάλιστα στο δίκτυο της εταιρείας προστέθηκαν τρία νέα καταστήματα (σε Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο και Ιστιαία στη Βόρεια Εύβοια), διπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των σημείων πώλησης μέσα στα δύο τελευταία χρόνια λειτουργίας. 
 
Η διαμάχη με την Expert Hellas 
 
Βέβαια η πορεία αυτή προς την άνοδο δεν υπήρξε ανέφελη. Το 2011 ήταν που τα μέλη των Welcome Stores δέχτηκαν αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από το προηγούμενο σχήμα της επιχείρησης, την επίσης βορειοελλαδίτικη Expert Hellas. 
 
Η Εxpert είχε προχωρήσει σε αυτή την πολιτική επειδή κατήγγειλε πως οι μέτοχοι και μέλη της Welcome Stores προέβαιναν σε συστηματικές ενέργειες που συνιστούσαν αθέμιτο ανταγωνισμό. Μάλιστα η Expert ζητούσε τότε την επιδίκαση υψηλής αποζημίωσης για τη ζημία που υπέστη, με ποσό που φτάνει σε επταψήφιο νούμερο. 
 
 Η Εxpert υποστήριζε ότι τα μέλη της Welcome Stores συνέχιζαν να παραμένουν μέτοχοι της Expert ενώ ανέπτυσσαν έτσι παράλληλη δραστηριότητα σε ένα ανταγωνιστικό προς την ίδια σχήμα και κατά συνέπεια έβλαπταν την εταιρεία. Ολα τα παραπάνω μάλιστα έγιναν σε μια περίοδο όπου η Expert έδινε αγώνα για υπαγωγή στο άρθρο 99. Βέβαια, η απέναντι μεριά, αυτή των ιδιοκτητών-μετόχων των Welcome Stores, είχε άλλη άποψη. Ισχυρίστηκαν πως επρόκειτο για κινήσεις εντυπωσιασμού από μια διοίκηση της Expert που βαρυνόταν με σωρεία παραλείψεων και λανθασμένων κινήσεων, οι οποίες τελικά και οδήγησαν στην απαξίωση του σήματος. 
 
Σε έναν αγώνα επιβίωσης, λοιπόν, τα μέλη του νέου σχήματος αποφάσισαν να προχωρήσουν μόνοι, δίχως τις εμπλοκές του παρελθόντος.
 
Στόχος η σύναψη διεθνούς συμφωνίας με μεγάλο όμιλο
 
Κ αταλύτης στη νέα προσπάθεια και στην αποκόλληση πολλών μελών από το δίκτυο της Expert υπήρξε ο εκ Κομοτηνής επιχειρηματίας κ. Αθανάσιος Τζεβελεκίδης. Αυτός είναι σήμερα και ο πρόεδρος της Welcome Stores. Με προσωπική επιχείρηση από το 1971 (την ίδρυσε ο πατέρας του Παναγιώτης), ο επιχειρηματίας αντιπροσώπευε τις εταιρείες Siemens και Uranya, που αποτελούσαν δύο πολύ ισχυρά σήματα του παρελθόντος στα ηλεκτρικά. 
Το 1978 ο σημερινός πρόεδρος της εταιρείας κ. Τζεβελεκίδης ίδρυσε ατομική επιχείρηση, επίσης στην Κομοτηνή, με αντικείμενο hi-fi, video, κάμερες και γενικά ό,τι είχε σχέση με τη σύγχρονη τεχνολογία της τότε εποχής. Οι δύο ατομικές επιχειρήσεις είχαν πολύ καλά αποτελέσματα και προέκυψε ανάγκη συγχώνευσής τους σε μια ομόρρυθμη εταιρεία με μετόχους τους δύο προαναφερθέντες. Το 1992 πεθαίνει ο ιδρυτής Παναγιώτης Τζεβελεκίδης και η εταιρεία περνάει εξ ολοκλήρου στον κ. Αθανάσιο Τζεβελεκίδη. 
 
Το 1994 η εταιρεία διαβλέποντας την είσοδο ξένων μεγάλων παικτών στην ελληνική αγορά γίνεται μέλος της Expert Hellas και με αυτόν τον τρόπο αποκτά μια ασπίδα προστασίας. Το 1996 ο κ. Τζεβελεκίδης γίνεται μέλος του Δ.Σ. του συνεταιρισμού και το 1997 εκλέγεται αντιπρόεδρος. Το 2004 θα αποχωρήσει από τη διοίκηση καθώς έχει διαμορφωθεί κακό κλίμα, ενώ το 2011 διαβλέποντας τα οικονομικά προβλήματα της Expert απομακρύνθηκε από το σχήμα, και με άλλους 17 αποχωρήσαντες ίδρυσαν τη Welcome Stores. Η νέα αλυσίδα έχει πλέον έδρα τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα την Πυλαία. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, το νέο γκρουπ ψάχνει διεθνή συνεργασία με στόχο να πετυχαίνει καλύτερες συμφωνίες στις προμήθειες. Για τον λόγο αυτό αναζητά εσχάτως μεγάλο όμιλο αγορών από το εξωτερικό προκειμένου να συνάψει διεθνή συμφωνία.
Exit mobile version