search icon

Επιχειρήσεις

Ένα ξενοδοχείο στο Σύνταγμα «σωσίβιο» για μία εταιρεία 100 ετών

Με τη βούλα του Πρωτοδικείου Αθηνών, μία από τις πιο ιστορικές εμπορικές επιχειρήσεις πήρε στο τέλος του καλοκαιριού το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στην εξυγίανσή της.

Της Στεφανίας Σούκη

Με τη βούλα του Πρωτοδικείου Αθηνών, μία από τις πιο ιστορικές εμπορικές επιχειρήσεις πήρε στο τέλος του καλοκαιριού το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στην εξυγίανσή της. Βασικό της «όπλο» το διατηρητέο ακίνητο επί της οδού Μητροπόλεως, η ανακατασκευή του οποίου ήδη έχει ξεκινήσει προκειμένου να στεγάσει ένα από τα νέα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας.

Ο λόγος για την εταιρεία Χυτήρογλου. Η απόφαση του Πρωτοδικείου στο αίτημα για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσής της ήταν θετική και πλέον η ιστορική επιχείρηση, με παρουσία σχεδόν 100 ετών στο κέντρο της Αθήνας, έχει μία δεύτερη ευκαιρία με την αρωγή και των πιστωτών της, των ομίλων Alpha και Εurobank.

Το κεντρικό σημείο του σχεδίου εξυγίανσης είναι η μίσθωση του διατηρητέου επί της οδού Μητροπόλεως στον όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη για τη λειτουργία ξενοδοχείου και η εκχώρηση των μισθωμάτων από τη Χυτήρογλου στις πιστώτριες τράπεζες.

Η ανακατασκευή του ακινήτου έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, η εταιρεία είχε εξασφαλίσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος άδεια για τη μετατροπή του Μεγάρου Καλλιμασιώτη σε ξενοδοχείο. Το ακίνητο ιδιοκτησίας του ομίλου Χυτήρογλου, στην οδό Μητροπόλεως 49 και Καπνικαρέας, έχει ταυτιστεί με το γνωστό οίκο υφασμάτων. Και σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για ένα από τα παλιά «στολίδια» του κέντρου της Αθήνας, το οποίο, σύμφωνα με την «Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών» οικοδομήθηκε το 1925, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, απόφοιτου του Πολυτεχνείου του Μονάχου και εκφραστή ενός νεοακαδημαϊκού εκλεκτικισμού. Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής του στέγαζε φίρμες υφασμάτων, όπως το «Μπαζάρ ντ’ Οριάν» (μαρτυρείται το 1930), τον οίκο Τσαντίλη (1960-1978) και, έκτοτε, τον οίκο Χυτήρογλου. Η Χυτήρογλου Α.Ε. άρχισε να αγοράζει τμηματικά το Μέγαρο από το 1975, όπου έως τότε είχε από το τρίτο υπόγειο έως και τον δεύτερο όροφο καταστήματα εμπορικής χρήσης και ο τρίτος και τέταρτος όροφος λειτουργούσε ως βιοτεχνικός χώρος και καταστήματα. Η αγορά του ακινήτου ολοκληρώθηκε το 1997 και έκτοτε, έως και τις αρχές του 2015, στέγαζε εμπορικό κατάστημα της γνωστής εταιρείας, το οποίο και έκλεισε για την ανακατασκευή του ακινήτου.

Η εταιρεία έχει υποστεί και αυτή σημαντική πτώση των πωλήσεων της λόγω της κρίσης και της μείωσης της κατανάλωσης: Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι ακόμη και από το μειωμένο τζίρο των 4 εκατ. ευρώ μέσα στην κρίση, εν έτει 2011, τρία χρόνια μετά, το 2014, οι πωλήσεις έχουν πέσει κι άλλο με βάση τα περυσινά στοιχεία, σε επίπεδα λίγο κάτω των 2 εκατ. ευρώ- για την ακρίβεια 1,93 εκατ. ευρώ-, ενώ οι ζημιές πρό φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει προχωρήσει μέσα στην κρίση σε σημαντικές κινήσεις αναδιάρθρωσης, για τον περιορισμό των εξόδων της, με το κλείσιμο μη αποδοτικών σημείων πώλησης.

Η ιστορία

Η μακρά ιστορία της φίρμας ξεκίνησε το 1919, όταν ο Παύλος Χυτήρογλου ιδρύει τον ομώνυμη εταιρεία με έδρα την οδό Καπνικαρέας 18. Η πραγματική άνθηση όμως έρχεται στις δεκαετίες του 1960 και 1970, όταν η εταιρεία αναπτύσσει σχέσεις και δεσμούς με το εξωτερικό, κάτι που την βοηθάει να εισαγάγει νέα μοντέλα κουρτινών και υφασμάτων, και να είναι στη πρώτη γραμμή της μόδας.

«Ο Παύλος Χυτήρογλου ήταν αυτός που έκανε τις νοικοκυρές να πετάξουν τα χαρτιά εφημερίδων που κολλούσαν μέχρι τότε στα τζάμια των παραθύρων τους και να αναζητήσουν τα υπέροχα σχέδια και χρώματα των υφασμάτων που έφερε από το εξωτερικό όπως την Αγγλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ελβετία.

Στη δεκαετία του ’60 προσέφερε στις πελάτισσές του τη δυνατότητα να παίρνουν έτοιμες ραμμένες τις κουρτίνες τους και επιπλέον αναλάμβανε να τις τοποθετήσει με δικό του συνεργείο. Αυτές οι καινοτομίες ήταν καθοριστικές, κάνοντας έτσι το όνομα Χυτήρογλου γνωστό για τη μεγάλη ποικιλία, την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσέφερε», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ιστορικό της εταιρείας.

Το εγχείρημα πέτυχε, και το 1975 η εταιρεία γίνεται ανώνυμη εταιρεία και ανοίγει τέσσερα επιπλέον καταστήματα εντός Αττικής, κάτι που βοηθάει τα μέγιστα στην αναπτυξή της. Σταδιακά με την πάροδο των ετών, η Χυτήρογλου έκανε σημαντικά βήματα και στο εξωτερικό με εξαγωγές σε χώρες των Βαλκανιών, στην Κύπρο και σε αραβικά κράτη. Μέχρι το ξεκίνημα της κρίσης, που είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη πτώση των πωλήσεων και, ως επακόλουθο, το κλείσιμο καταστημάτων…

Exit mobile version