Με ισχυρή οργανική ανάπτυξη, ευνοϊκές συνθήκες αγοράς και πειθαρχημένη κατανομή κεφαλαίων, η Euronext κατέγραψε ιστορικό υψηλό στα οικονομικά αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο του 2025.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 465,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 12,8% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι το 58% αυτών προήλθε από δραστηριότητες μη συνδεδεμένες με τον όγκο συναλλαγών, καλύπτοντας το 161% των λειτουργικών εξόδων (χωρίς αποσβέσεις και απομειώσεις).
Τα κύρια σημεία των αποτελεσμάτων αναφέρουν:
Το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 297,3 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 15,8% σε ετήσια βάση, με το περιθώριο EBITDA να ενισχύεται στο 63,8%, έναντι 62,2% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Το καθαρό κέρδος (βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων IFRS) ανήλθε σε 183,8 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 29,7%, ενώ το προσαρμοσμένο καθαρό κέρδος διαμορφώθηκε στα 204,4 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 23,8%.
Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) ανήλθαν σε 1,81 ευρώ με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία (reported), παρουσιάζοντας αύξηση 32,1%, ενώ το προσαρμοσμένο EPS έφτασε τα 2,02 ευρώ, με άνοδο 27%.
Ο δείκτης καθαρού χρέους προς προσαρμοσμένο EBITDA διατηρήθηκε σταθερός στο 1,8x, εντός του στόχου της εταιρείας για κεφαλαιακή πειθαρχία.
Τα έσοδα ανεξάρτητα από τον όγκο συναλλαγών/πωλήσεων (non-volume related income) αντιπροσώπευαν το 58% των συνολικών εσόδων και κάλυψαν το 161% των λειτουργικών εξόδων, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα του μοντέλου εσόδων της Euronext.
Ανά τομέα, τα έσοδα από φύλαξη, διαχείρισης και διακανονισμού (Securities Services) ανήλθαν σε 86,2 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 6,5%. Στον τομέα των αγορών κεφαλαίου και λύσεων δεδομένων (Capital Markets & Data Solutions), τα έσοδα έφτασαν τα 165,4 εκατομμύρια ευρώ, με άνοδο 12%.
Τα έσοδα από ταμειακές ροές (net treasury income) αυξήθηκαν στα 20 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 45,1%, κυρίως λόγω της επέκτασης της Euronext Clearing και της ενσωμάτωσης εσόδων που προέρχονταν προηγουμένως από την LCH SA.
Παρά τη συνολική ισχυρή επίδοση, οι εισαγωγές νέων εταιρειών στις αγορές της Euronext μειώθηκαν: από 14 IPOs το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε μόλις 6 κατά την ίδια περίοδο φέτος.
Ο δείκτης καθαρού χρέους προς προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,8x, εντός του στόχου της εταιρείας, αντικατοπτρίζοντας την εξαγορά της Admincontrol και την πληρωμή μερίσματος.
Ο Στεφάν Μπουζνά, CEO της Euronext, υπογράμμισε ότι η εταιρεία κατέγραψε ρεκόρ εσόδων και κερδών στο Q2 2025, με την οργανική ανάπτυξη και τις στρατηγικές εξαγορές να συνθέτουν ένα ισχυρό business model. Η αυξημένη αστάθεια στις αγορές έχει γίνει μόνιμη τάση, χωρίς να υποχωρεί ακόμα και λόγω σημαντικών εμπορικών συμφωνιών.
Μιλώντας για τα αποτελέσματα της εταιρίας του και την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενημέρωσε τους δημοσιογράφους δήλωσε ότι η απόφαση για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας «αποτελεί μια συναλλαγή που ενισχύει καθοριστικά την Euronext, αναβαθμίζει τις στρατηγικές μας προοπτικές και ανοίγει νέους δρόμους για μελλοντική ανάπτυξη». Την ίδια στιγμή, προσφέρει ουσιαστικά και διαρκή οφέλη στην ελληνική αγορά, «η οποία θα ενταχθεί ακόμη πιο δυναμικά στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες ροές κεφαλαίων».
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο επικεφαλής της Euronext αναφέρθηκε πολλές φορές στην εντυπωσιακή, όπως την χαρακτήρισε , πρόοδο της ελληνικής οικονομίας ενώ αποκάλυψε ότι «η Euronext στοχεύει να καταστήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών το βασικό κέντρο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το Χρηματιστήριο Αθηνών επωφελήθηκε από ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, χάρη στην συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ 2020 και 2024, τα καθαρά έσοδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών αυξήθηκαν κατά άνω του 70% στα 52 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA τριπλασιάστηκαν στα 23,7 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο επικεφαλής της Euronext,
«Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύει σημαντικά τη δραστηριότητα του Χρηματιστηρίου, υποστηρίζοντας τη διαρκή διαφάνεια στην αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων και αυξάνοντας τη διεθνή ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς.»
«Με την ένταξη της ATHEX στη μεγαλύτερη δεξαμενή ρευστότητας της Ευρώπης, οι Έλληνες εκδότες και επενδυτές θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη ορατότητα και πρόσβαση. Παράλληλα, η ATHEX θα επωφεληθεί από τη συμμετοχή της στο κορυφαίο ευρωπαϊκό δίκτυο εισαγωγών, δημιουργώντας βιώσιμα οφέλη για τον όγκο συναλλαγών.»
«Η συναλλαγή αναμένεται να είναι προστιθέμενης αξίας για τα κέρδη ήδη από το πρώτο έτος, μετά την υλοποίηση των αρχικών συνεργειών. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε ετήσιες ταμειακές συνέργειες ύψους 12 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2028, με έξοδα αναδιάρθρωσης περίπου 25 εκατ. ευρώ», ήταν ορισμένες από τις επισημάνσεις του επικεφαλής της Euronext στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Διαβάστε ακόμη
Κυβερνοεπίθεση: Στο Dark Web τα στοιχεία πελατών της Vodafone Ελλάδος
Οδηγός επιβίωσης στον καυτό καλοκαιρινό κήπο: 8 εργασίες που πρέπει να κάνετε
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
