search icon

Επιχειρήσεις

Μπενρουμπή: Mια ιστορια 125 χρόνων

Ποια είναι η εταιρεία που καθιερώθηκε ως ηγέτης στον χώρο του εξοπλισμού των ελληνικών νοικοκυριών. Η πορεία της
στο ελληνικό εμπόριο μέσα από την ιστορία τεσσάρων γενεών Θεσσαλονικιών που επιβίωσαν από πολέμους, διώξεις και κρεματόρια

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ηταν 1880. Η Θεσσαλονίκη, η «μητέρα του Ισραήλ» όπως αποκαλούνταν λόγω της έλευσης των Σεφαραδιτών Εβραίων που εκδιώχθηκαν από την Ισπανία το 1492, υπήρξε η πόλη στην οποία ο επιχειρηματίας Σαμ Μπενρουμπή εγκαινίασε την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Μια επιχείρηση βασισμένη στο εμπόριο, η οποία σήμερα πλέον συμπληρώνει 125 χρόνια ζωής με μια πορεία που θυμίζει μυθιστόρημα. Που παραπέμπει σε πλήρη τοιχογραφία της πορείας του Ελληνισμού και που εκτείνεται πλέον σε τέσσερις γενιές.

Ο σημαντικότερος ήρωας αυτού του μυθιστορήματος, ο Σαμ Μπενρουμπή ο δεύτερος, δεν είναι πια μαζί μας. Για την ακρίβεια, απεβίωσε πέρυσι, μόλις έναν χρόνο πριν από τα σημαντικά γενέθλια του ομίλου. Αφησε όμως ως συνεχίστριες τις δύο κόρες του: την Αλίκη και τη Νόρα Μπενρουμπή που μοιράζονται πλέον απόλυτα τις ευθύνες αλλά και τις μετοχές του ομίλου και που από επιλογή συνεχίζουν το έργο του πατέρα τους, ο οποίος έκανε γνωστή τη φίρμα του καταφέρνοντας να βάλει τα προϊόντα που αντιπροσώπευε σχεδόν σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Αυτή τη στιγμή το brand name «Μπενρουμπής» για τον Ελληνα καταναλωτή αλλά και επιχειρηματία έμπορο είναι συνώνυμο της εγγύησης και της αξιοπιστίας. Με τα προϊόντα Pyrex, Izzy, BaΒyliss, MegaOutlet η εταιρεία κατορθώνει να πραγματοποιεί παρά την κρίση μια θετική πορεία και να επενδύει. Πρόκειται για είδη καθημερινότητας όπως χύτρες, μαγειρικά σκεύη, μικροσυσκευές, είδη όπως μίξερ, φούρνους κ.ά.

Το γυναικείο δίδυμο με επιμέλεια κατορθώνει να συνεχίζει την πολύ καλή φήμη της εταιρείας, οι μεικτές δανειακές υποχρεώσεις της οποίας σήμερα φτάνουν τις 31.963 ευρώ, σε μια συνεργασία με τις τράπεζες που εξελίσσεται θετικά τη στιγμή που ο ανταγωνισμός υποφέρει. Ταυτόχρονα, η πελατειακή βάση παρουσιάζει επαρκή διασπορά. Και αυτό επειδή η Αλίκη και η Νόρα Μπενρουμπή στοχεύουν στη διεύρυνση της πελατειακής τους βάσης, ανανεώνοντας συνεχώς την ποικιλία των προς διάθεση προϊόντων και υιοθετώντας διάφορες διαδικασίες και παροχές προς τους πελάτες τους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι προς εξασφάλιση από τους κινδύνους που απορρέουν από τις εμπορικές πιστώσεις η εταιρεία έχει επιλέξει να συνάψει σύμβαση καθολικής ασφάλισης πιστώσεων που καλύπτει τις όποιες απώλειες λόγω αφερεγγυότητας των πελατών της και των εγγυητών τους μέχρι 80% του συνόλου των οφειλών τους. Αυτή η συμφωνία είναι που έχει δώσει μεγάλα πλεονεκτήματα στο γκρουπ.

Ταυτόχρονα η Μπενρουμπή μετά και την ιστορική περιπέτεια της οικογένειας στα χρόνια της Κατοχής από τους Γερμανούς δεν ξεχνά να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο βοηθώντας φορείς όπως το Γηροκομείο Αθηνών, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τον Δήμο Αθηναίων, την «Ελπίδα», τον Ερυθρό Σταυρό, το Παιδικό Χωριό SOS ή τη UNICEF.

Η ιστορία

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Μπενρουμπή ξεκινούν στη Θεσσαλονίκη 20 χρόνια πριν τον 20ό αιώνα. Ο πατέρας του Σαμ Μπενρουμπή του δεύτερου, Χάιμ, μαζί με τον παππού του ανοίγουν ένα εμπορικό κατάστημα με είδη υαλοπωλείου. Η Θεσσαλονίκη είναι τότε από τους σημαντικότερους εμπορικούς κόμβους των Βαλκανίων, παίζει δίχως ανταγωνισμό και αξιοποιεί τον διεθνισμό της. Διορατικοί και ευφυείς επιχειρηματίες οι δυο τους, δεν θα αργήσουν να γίνουν από τους πλουσιότερους εμπόρους της πόλης.

Εισάγουν προϊόντα από την Ευρώπη και δεν τα πουλούν μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, στη Γιουγκοσλαβία και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Είναι οι μοναδικοί εισαγωγείς τέτοιων ειδών εκείνη την εποχή και κυριαρχούν στο χονδρεμπόριο. Το κατάστημά τους έχει έκταση περίπου 4.000 τ.μ.

Τη ζωή της οικογένειας θα ανατρέψει ο πόλεμος του 1940. Η Ελλάδα καταρρέει και οι Γερμανοί φτάνουν στη Θεσσαλονίκη. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο πατέρας του Σαμ Μπενρουμπή, Χάιμ, πίστευε πως τα χρήματα της οικογένειας έπρεπε να είναι τοποθετημένα στη δουλειά τους και έτσι μετά τον πόλεμο δεν είχαν ούτε ένα ακίνητο στην κατοχή τους, ούτε κοσμήματα, ούτε άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Η τεράστια περιουσία τους χάθηκε όταν οι Γερμανοί άδειασαν το κατάστημα.

Μαθητής ακόμα, ο Σαμ Μπενρουμπή δεν γνώριζε τον Απρίλιο του 1941, όταν οι Γερμανοί εισέρχονταν στη Θεσσαλονίκη και κατόπιν στη συνθηκολογημένη Αθήνα, πόσο θα υπέφεραν ο ίδιος και η οικογένειά του. Το τίμημα για τη φαμίλια των Μπενρουμπή ήταν μεγάλο. Οσοι από τους συγγενείς έμειναν στη Θεσσαλονίκη έπεσαν θύματα διώξεων – περίπου 20 οδηγήθηκαν στα ευρωπαϊκά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μεταξύ αυτών οι παππούδες, οι γιαγιάδες και πολλοί θείοι και ξαδέλφια. Ο Χάιμ Μπενρουμπή ως πιο ευέλικτος προσπάθησε με κάθε τρόπο να ξεφύγει. Μαζί με την οικογένειά του σχεδόν για δύο χρόνια κρύβονταν στην Αθήνα και κατόπιν στην Πάτρα. Οπως ο ίδιος ο Σαμ Μπενρουμπή έχει εξομολογηθεί παλαιότερα, ο θάνατος τους χτύπησε πολλές φορές την πόρτα.

Η Πάτρα μάλιστα λίγο έλειψε να αποτελέσει το κύκνειο άσμα για τον ίδιο και τους γονείς του. Εκεί ζούσαν φιλοξενούμενοι από έναν φίλο τους γιατρό. Ο τελευταίος, όταν οι Γερμανοί έφτασαν στην κλινική του και απαίτησαν να δουν αν κρύβει τον πατέρα του, τους απέτρεψε στο παρά πέντε λέγοντάς τους πως αν άνοιγαν την πόρτα δεν θα έβρισκαν τίποτε άλλο από έναν βαριά νοσούντα ασθενή και μάλιστα από μεταδοτική ασθένεια! Με μεγάλη τύχη, η οικογένεια επιβιώνει, τα οικονομικά της όμως βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Ο Χάιμ Μπενρουμπή ξαναδοκιμάζει από μηδενική βάση την τύχη του στο εμπόριο και με τους ελάχιστους πόρους του στέλνει τον γιο του για σπουδές στο εξωτερικό. Ο Σαμ σπουδάζει χημικός στη Γαλλία και κατόπιν στην Αγγλία, όπου και εντάσσεται στην ομάδα που κατήγαγε μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας: την αντικατάσταση της γυάλινης αμπούλας στα φάρμακα από ουδέτερο υλικό. Ο ίδιος βλέπει πλέον να του ανοίγεται ο δρόμος για μια μεγάλη πορεία στον κλάδο των χημικών, που εκείνη την εποχή ήταν από τους πιο δραστήριους. Θέλοντας να ολοκληρώσει όμως τον κύκλο του στη χώρα μας επιστρέφει για να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία.

Με το πέρας της θητείας του θα επιστρέψει στην επιστήμη του και τη Γαλλία, όμως η ζωή έχει και πάλι άλλα σχέδια. Ο πατέρας του θα αρρωστήσει και θα τον καλέσει να επιστρέψει για να κλείσει τις εκκρεμότητές του. Αυτό το «κλείσιμο» τελικά θα διαρκέσει μια ολόκληρη ζωή. Η βασική επιτυχία του Σαμ Μπενρουμπή επιχειρηματικά ήταν ότι έφερε από τη Γαλλία τα γνωστά σε όλους πλέον πυρέξ. Κατόπιν επεκτείνεται και σε άλλα είδη οικιακού εξοπλισμού όπως οι συσκευές Moulinex, τις οποίες φέρνει στην Ελλάδα μαζί με τον Φρέντυ Αμπραβανέλ, ο οποίος το 1956 είχε παντρευτεί την αδελφή του Σαμ Μπενρουμπή. Οι δύο άνδρες ενώνουν τις επιχειρηματικές τους προσπάθειες σε μια πολυετή κοινή διαδρομή, η οποία διακόπηκε στη δεκαετία του ’90 με φιλικό τρόπο. Τελείως διαφορετικές προσωπικότητες οι δυο τους, αλληλοσυμπληρώνονται. Ο Φρέντυ σηκώνει το βάρος των διοικητικών και των οικονομικών της εταιρείας, ενώ ο Σαμ τις σχέσεις με τους πελάτες.

Η εταιρεία τους πρώτη μαθαίνει στις Ελληνίδες την ηλεκτρική σκούπα και τις χύτρες ταχύτητας, αφού τη δεκαετία του ’60 εισάγει τις επιτυχημένες Seb. Στη συνέχεια έρχονται κι άλλες επιτυχημένες φίρμες, όπως η Tefal και η Villeroy & Bosch. Πουλάνε περισσότερες από 3.000.000 χύτρες και οι δουλειές τους απογειώνονται σε τέτοιο βαθμό που οι δύο συνέταιροι θα σταθούν μπροστά στον πρόεδρο Μιτεράν για να τους παρασημοφορήσει για την προσφορά τους στα γαλλικά προϊόντα. Ως πεδία δράσης έχουν τοποθετηθεί οι χώροι του εξοπλισμού των ελληνικών νοικοκυριών και των επαγγελματικών μονάδων τουρισμού, φιλοξενίας και εστίασης.

Η επιχειρηματική πορεία του Σαμ Μπενρουμπή οδηγεί τον όμιλο το 1990 στο Χρηματιστήριο. Με τη συμμετοχή των δυο του θυγατέρων και μετά το διαζύγιο με την οικογένεια Αμπραβανέλ, η εταιρεία επεκτάθηκε στην εισαγωγή και διανομή των ειδών οικιακού και επαγγελματικού εξοπλισμού της Brandt και στην αλυσίδα καταστημάτων www.home.com, η οποία ως επί το πλείστον χτυπήθηκε από την κρίση. Μια επίσης σειρά θυγατρικών ανέδειξαν σειρά brands.

Ο λόγος για την Electrolink A.E. με εισαγωγές στις μάρκες μικρών ηλεκτρικών συσκευών Moulinex, Izzy Moulinex, Izzy, BaByliss και BaByliss Pro, τις χύτρες ταχύτητας της ελβετικής μάρκας Kuhn Rikon, καθώς και τις αμερικανικές μικρές ηλεκτρικές συσκευές Cuisinart. Επίσης καίριος ήταν ο ρόλος της Imapro A.E. με σκοπό την εισαγωγή και εμπορία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων, την ανάληψη κάθε είδους δραστηριότητας στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, την εισαγωγή, εμπορία, εγκατάσταση και συντήρηση ολοκληρωμένων συστημάτων ασφαλείας ελαφρών μηχανημάτων οικιακής χρήσεως και την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας εν γένει. Η ΣΕΚΟΜ Α.Ε. ως σκοπό έθεσε την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας εν γένει. Ο κύριος κόμβος διανομής των προϊόντων της εταιρείας είναι το Κέντρο Διανομής Οινοφύτων Βοιωτίας, με συνολικό όγκο 54.000 κυβικά μέτρα και ικανότητα αποθήκευσης 35.000 παλετών.

Το κέντρο Διανομής Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης έχει συνολικό όγκο 4.000 κυβικά μέτρα και ικανότητα αποθήκευσης 5.500 παλετών.

 

Οι αποθήκες ετησίως χειρίζονται 25.000 κωδικούς προϊόντων, διαχειρίζονται 1.000 παραλαβές, διεκπεραιώνουν 90.000 παραγγελίες (350 ημερησίως) και διανέμουν πανελλαδικά 40.000 κυβικά μέτρα σε πάνω από 5.000 πελάτες. Κατά τη διάρκεια του χρόνου σοβαροί επιχειρηματίες της εγχώριας σκηνής δραστηριοποιήθηκαν στο πλευρό του. Από τη μεριά της, η οικογένεια του Φρέντυ Αμπραβανέλ συνεχίζει αυτόνομα την πορεία της, με τα παιδιά του τελευταίου, Ερρίκο και Λίζα, να συμμετέχουν ενεργά. Θα πρέπει να τονίσουμε πως ο όμιλος των Μπενρουμπή – Αμπραβανέλ είχε δεχτεί σημαντική πρόταση εξαγοράς του 70% από τους αδελφούς Σαράντη, με τις δύο οικογένειες να πωλούν ίσα μερίδια.

Exit mobile version