search icon

Ευρώπη

Το “φάουλ” του Αλμούνια, η προστασία των ισπανικών ομάδων ποδοσφαίρου και οι κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων

Την άνευ προηγουμένου κατηγορία ότι καθυστέρησε να ερευνήσει το ενδεχόμενο τέσσερις ισπανικές ποδοσφαιρικές ομάδες της πρώτης κατηγορίας να ελάμβαναν επί χρόνια παράνομες κρατικές επιδοτήσεις εκτόξευσε η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη, Έμιλι Ο' Ράιλι, κατά του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιου για τον Ανταγωνισμό. 

Την άνευ προηγουμένου κατηγορία ότι καθυστέρησε να ερευνήσει το ενδεχόμενο τέσσερις ισπανικές ποδοσφαιρικές ομάδες της πρώτης κατηγορίας να ελάμβαναν επί χρόνια παράνομες κρατικές επιδοτήσεις εκτόξευσε η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη, Έμιλι Ο’ Ράιλι, κατά του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιου για τον Ανταγωνισμό. 
 
Ο κ. Αλμούνια θα πρέπει να αρχίσει έρευνα για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί παράνομων κρατικών επιδοτήσεων, προκειμένου να διασκεδάσει τις όποιες υποψίες περί σύγκρουσης συμφερόντων, είπε χθες η κ. Ο’ Ράιλι. Μάλιστα η Ευρωπαία Ομπουντσμαν, της οποία καθήκον είναι να διερευνά καταγγελίες περί κακοδιοίκησης στους ευρωπαϊκούς θεσμικούς οργανισμούς, είπε ότι μία από τις εμπλεκόμενες ομάδες είναι η Αθλέτικ Μπιλμπάο.. 
 
Ο κ. Αλμούνια είναι οπαδός της συγκεκριμένης ομάδας, ενώ ήταν και ο υπουργός της ισπανικής κυβέρνησης που είχε υπογράψει τις φοροπαλλαγές, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, είπε η κ. Ο’ Ράιλι. 
 
Η καταγγελία κατά “αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων” είχε υποβληθεί στην Κομισιόν  το 2009. Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη οι δύο πλουσιότεροι σύλλογοι της υφηλίου, δηλαδή η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, αλλά και η Οσασούνα. 
 
Σημειώνεται πως συνήθως η Κομισιόν πρέπει να αποφασίζει εντός 12 μηνών αν θα διερευνήσει περαιτέρω μία καταγγελία. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Αλμούνια, ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού το Φεβρουάριο του 2010, δεν έκανε τίποτε. 
Exit mobile version