search icon

Ευρώπη

50 ημέρες μέσα και 30 έξω προτείνει νέα επιστημονική μελέτη για να σωθούν άνθρωποι και οικονομία

Ερευνα με τη συμμετοχή επιστημόνων από 9 χώρες που διενεργήθηκε με την υποστήριξη της ΕΕ εξέτασε σε συνθήκες προσομοίωσης πώς διάφορες στρατηγικές lockdown θα επηρέαζαν την εξάπλωση του κορωνοϊού

50 ημέρες… μέσα και 30… έξω. Αυτή είναι η συνταγή για την καταπολέμηση του COVID-19 χωρίς να διαλύεται ολοκληρωτικά η οικονομία.

Ερευνα με τη συμμετοχή επιστημόνων από 9 χώρες που διενεργήθηκε με την υποστήριξη της ΕΕ και δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη εξέτασε σε συνθήκες προσομοίωσης πώς διάφορες στρατηγικές lockdown θα επηρέαζαν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Πολλές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει κάποια μορφή lockdown για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού. Όμως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους για να σταματήσουν σταδιακά αυτά τα μέτρα, καθώς η πανδημία επηρεάζει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα.

Οι επιστήμονες πρότειναν στη νέα έκθεση ότι μια εναλλακτική, πιο αποτελεσματική προσέγγιση για ένα ηπιότερο lockdown θα μπορούσε να είναι η εναλλαγή αυστηρότερων μέτρων με διαστήματα χαλαρών κανόνων στην κοινωνική απόσταση. Οι αποτελεσματικές στρατηγικές δοκιμών, ανίχνευσης επαφών και απομόνωσης, καθώς και οι προσπάθειες για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων θα διατηρηθούν.

Τα σενάρια

Οι επιστήμονες έφτιαξαν υποδείγματα (μοντέλα) στη βάση διαφορετικών σεναρίων σε 16 χώρες, όπως η Αυστραλία, το Μεξικό, το Βέλγιο, η Νότια Αφρική και η Νιγηρία.

Ο Ρατζίβ Τζοντχουρί, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι το τρίτο σενάριο – εναλλαγή αυστηρών μέτρων με περιόδους χαλάρωσης – μπορεί να επιτρέψει στους πληθυσμούς να «αναπνέουν» ανά διαστήματα.«Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο βιώσιμη λύση ειδικά σε περιοχές με φτωχές πόρους», είπε.

Ο Όσκαρ Φράνκο, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, πρόσθεσε ότι η έρευνα παρείχε μια στρατηγική επιλογή στις χώρες για να ελέγχουν καλύτερα το Covid-19.«Δεν υπάρχει απλή απάντηση στο ερώτημα ποια στρατηγική να επιλέξουμε», είπε. «Ιδιαίτερα οι χώρες με χαμηλό εισόδημα – θα πρέπει να σταθμίσουν το δίλημμα της πρόληψης των θανάτων που σχετίζονται με το Covid-19 και της αποτυχίας του συστήματος δημόσιας υγείας με τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάρρευση και δυσκολία.

Exit mobile version