search icon

Ευρώπη

Ικανοποιημένη υπό όρους η Κομισιόν, νέα πρόταση περιμένει το Eurogroup

Θετικό τόνο χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Olli Rehn, κάνοντας λόγο για βελτιωμένη συνεργασία από την πλευρά της Κύπρου και ικανοποίηση υπό όρους για τις εξελίξεις στη Λαϊκή Τράπεζα.

Θετικό τόνο χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Olli Rehn, κάνοντας λόγο για βελτιωμένη συνεργασία από την πλευρά της Κύπρου και ικανοποίηση υπό όρους για τις εξελίξεις στη Λαϊκή Τράπεζα. Αντίθετα, η ανακοίνωση του Eurogroup ήταν σαφώς πιο συγκρατημένη και αυστηρή, ζητώντας να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό η νέα πρόταση της Κύπρου και τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να είναι πλήρως εγγυημένες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

“Διαπιστώνουμε βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας από την κυπριακή πλευρά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Olli Rehn, Simon O’ Connor. Και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι ικανοποιημένη που προχωρούν τα νομοσχέδια για την εξυγίανση των τραπεζών και τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.

Η Κομισιόν καλωσορίζει τις διαβεβαιώσεις της Κύπρου ότι θα παρουσιάσει στην τρόικα εναλλακτικό σχέδιο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του πακέτου διάσωσης και θα εκτιμήσει τη νέα κυπριακή πρόταση από αύριο το πρωί, δηλώνει ο εκπρόσωπός της.

Και πρόσθεσε ότι ο Olli Rehn κάλεσε για την άμεση υιοθέτηση των νομοσχεδίων, που θεωρούνται αναγκαία.

Ευρώπη και Κύπρος πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα για να καταλήξουν σε μία βιώσιμη εναλλακτική λύση, η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα κράτη μέλη, κατέληξε ο O’ Connor.

Από την πλευρά του, το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει το σχέδιο της νέας πρότασης που θα προτείνει η Κύπρος, έπειτα από τη συνεδρίασή του μέσω τηλεδιάσκεψης, το βράδυ της Πέμπτης.
Στην ανακοίνωση τονίζεται η μεγάλη σημασία της διασφάλισης των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ, αλλά σε κανένα σημείο δεν αναφέρει αν τελικώς διασφαλίζονται και αυτές. Αντιθέτως παραπέμπει σε νέα ανάλυση από την Τρόικα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Το Eurogroup πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη να προβεί σε απολογισμό των εξελίξεων στην Κύπρο. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές ένα σχέδιο νέας πρότασης, περιμένει από τις κυπριακές αρχές να είναι έτοιμο να παρουσιαστεί το συντομότερο δυνατό. To Eurogroup στη συνέχεια, με βάση την ανάλυση της Τρόικας που πρέπει να ετοιμαστεί, είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, με παράλληλο σεβασμό των παραμέτρων που έχουν οριστεί από το προηγούμενο Eurogroup. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι αρχές της Κύπρου θα πρέπει να αρχίσουν νομοθετούν τα στοιχεία μιας τέτοιας συμφωνίας. Το Eurogroup επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι έτοιμα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες και είναι έτοιμα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της.

Exit mobile version