search icon

Ευρώπη

Η Ελλάδα και 12 χώρες της ΕΕ στηρίζουν την Κομισιόν στην αποδοκιμασία του Ορμπάν

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, να είναι αναλογικά και προσωρινά, να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο και να τηρούν τις προαναφερόμενες αρχές και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι 13 χώρες

epa07272831 Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks during an international press conference in the Cabinet Office of the Prime Minister in Budapest, Hungary, 10 January 2019. Prime Minister Orban and his government have faced series of protests as thousands of Hungarians protest since weeks against new overtime law, dubbed 'Slave Law' raising the allowable overtime to 400 hours a year and other government policies. EPA/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Με κοινή τους δήλωση δεκατρείς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αποδοκιμάζουν τις ενέργειες του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν να αποκτήσει έκτακτες και απεριόριτες εξουσίες με αφορμή τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη δήλωσή τους οι “13” στηρίζουν την πρωτοβουλία της Κομισιόν για την παρακολούθηση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων προκειμένου να διασφαλιστούν οι θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης και καλούν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να εξετάσει το ζήτημα.

Στην κοινή δήλωση των χωρών όπως και στη χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν δεν κατονομάζεται η Ουγγαρία και ο πρωθυπουργός της Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος πέρασε από το κοινοβούλιο της χώρας του νόμο που του επιτρέπει να κυβερνά με διατάγματα χωρίς χρονικό περιορισμό.

Οι χώρες που υπογράφουν τη δήλωση είναι : Ελλάδα, Βέλγιοο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.

Η δήλωση αναφέρει:

«Σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση, είναι θεμιτό τα κράτη μέλη να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών τους και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Είμαστε, ωστόσο, βαθιά προβληματισμένοι για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την έγκριση ορισμένων επειγόντων μέτρων.

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, να είναι αναλογικά και προσωρινά, να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο και να τηρούν τις προαναφερόμενες αρχές και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Δεν πρέπει να περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης ή την ελευθερία του Τύπου. Συνεπώς, υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης και καλούμε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να εξετάσει το ζήτημα, όταν αυτό είναι απαραίτητο».

Exit mobile version