search icon

Ευρώπη

Ερντογάν: Επιμένει στη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Τι είπαν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χουλουσί Ακάρ με αφορμή την 482η επέτειο απο τη ναυμαχία της Πρέβεζας

Μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τα δικαίωματα της Τουρκίας έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επέτειο για τη ναυμαχία της Πρέβεζας τον Σεπτέμβριο του 1538. «Σήμερα ως μια από τις 10 χώρες που μπορούνα σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν πολεμικά πλοία, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις και να προστατεύουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα” για να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους συμμάχους μας και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος στο δικό του μήνυμα έκανε λόγο ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας» είπε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα φτάσει σε ισχυρότερο επίπεδο με την ολοκλήρωση των νέων σχεδίων που κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα» κατέληξε στην δήλωσή του ο κ. Ακάρ.

Διπλωματικός «πυρετός»

Η έντονη διπλωματική κινητικότητα συνεχίζεται στα ελληνοτουρκικά, ενόψει και της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών. Ακόμα, όμως, δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης τους, ούτε και έχει επιτευχθεί η επικοινωνία μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν και Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Από το βήμα του ΟΗΕ, τόσο ο Κυριακος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης προέταξαν το κοινό μέτωπο Αθήνας -Λευκωσίας. Επιπλέον, υπέδειξαν το διάλογο, αλλά αυτή την φορά, υπερτονιζοντας και τα όρια του. Αν οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδωθούν, μια είναι η κατάληξη: το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Πιο συγκεκριμένα, «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός την έναρξη των διερευνητικών επαφών, μιλώντας μαγνητοσκοπημένα στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πρόκειται, όμως, για ένα βήμα ιδιαίτερα ασταθές. Αυτό φαίνεται να συμμερίζονται αμφότερες οι πλευρές.

Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχει η πληροφορία πως έχει προσυμφωνηθεί προθεσμία λίγων εβδομάδων για την πρόοδο των διερευνητικών επαφών. Δεν θα παραταθεί δηλαδή ο χρόνος διαλόγου, αν εντέλει αυτός καταλήξει σε αδιέξοδο. Η ιδιαιτέρως συγκρατημένη αισιοδοξία για μια θετική έκβαση αποτυπώθηκε και στο σχόλιο του Έλληνα πρωθυπουργού: «Ας συναντηθούμε, ας μιλήσουμε και ας αναζητήσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» είπε, προσθέτοντας ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Την ίδια στιγμή, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 1 και στις 2 Οκτωβρίου, ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε την ευρωπαϊκή θέση για την Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις: «οι μονομερείς ενέργειες και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς». Ειδικά την ώρα που καταβάλλονται, όπως είπε, προσπάθειες «μαζί με μας» (Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία), «για να σταματήσουν οι εντάσεις και για την προώθηση του διαλόγου».

Exit mobile version