search icon

Ευρώπη

«Φοροσαφάρι» Ερντογάν: Πλούσιοι Τούρκοι, Google και Facebook «βάζουν πλάτη» για Συρία

Μετά τη Βόρεια Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος εισβάλλει στις τσέπες των Τούρκων πολιτών αλλά και πολυεθνικών για να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την "ανοικοδόμηση"

Με ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει σαφή στόχο να συγκεντρώσει υψηλότερα έσοδα, η κυβέρνηση Ερντογάν αποπειράται να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία ώστε να αντιμετωπίσει τις δαπάνες της εισβολής στη Βόρεια Συρία αλλά και να χρηματοδοτήσει τις σχεδιαζόμενες τουρκικές υποδομές στην υπό κατάληψη περιοχή.

Τη μεταβολή του φορολογικού καθεστώτος την ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Justice and Development Party (ΑΚΡ), Μέχμετ Μους. Tο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας κατέθεσε στις 24 Οκτωβρίου ένα νέο νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, το οποίο προτείνει εκτεταμένες τροποποιήσεις.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου των 45 άρθρων, ο φόρος εισοδήματος για τους υψηλόμισθους θα αυξηθεί στο 40% από 30% σήμερα, δήλωσε ο Μους, προσθέτοντας ότι ο νέος κανονισμός θα ισχύει για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα πάνω από 500.000 τούρκικες λίρες, καταργώντας επίσης τις απαλλαγές που χορηγούνται στους αθλητές.

“Ο σκοπός της νομοθεσίας είναι υψηλότερος φόρος για υψηλότερα εισοδήματα, χαμηλότερος φόρος για χαμηλότερα εισοδήματα”, πρόσθεσε ο Μους

Το νομοσχέδιο εξουσιοδοτεί επίσης τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να μειώσει τον εταιρικό φόρο για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, για να ενθαρρύνει τις δημόσιες προσφορές. Οι νέοι κανονισμοί εισάγουν επίσης φόρο ξενοδοχείου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την εισαγωγή νέου φόρου επί των ακινήτων υψηλής αξίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις, οι ιδιοκτήτες κατοικιών αξίας 5 εκατομμυρίων λιρών και 7,5 εκατομμυρίων λιρών θα καταβάλλουν ετησίως 0,3% φόρο, ενώ ο φορολογικός συντελεστής για κατοικίες αξίας έως και 10 εκατομμυρίων και άνω των 10 εκατομμυρίων θα φορολογούνται 0,6% και 1% αντίστοιχα.

Ψηφιακός φόρος σε Google, Facebook και Netflix

Το νομοσχέδιο επιδιώκει επίσης να επιβάλει φόρο στα εισοδήματα που παράγονται στην Τουρκία από τοπικές και διεθνείς εταιρείες ψηφιακών υπηρεσιών, χωρίς να ονομάζονται συγκεκριμένα οι γίγαντες των ΗΠΑ.

Η κίνηση ακολουθεί τις προσπάθειες σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, να αναπτύξουν φορολογικές πολιτικές  στις δραστηριότητες των ψηφιακών εταιρειών που έχουν δει τεράστια ανάπτυξη, καθώς οι υπηρεσίες τους έχουν γίνει πανταχού παρούσες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει φόρο 7,5% σε επιχειρήσεις που έχουν περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ σε ετήσια έσοδα ή πάνω από 20 εκατ. λίρες στην Τουρκία από υπηρεσίες με οπτικοακουστικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων μουσική και βίντεο σε κινητές συσκευές και προσωπικούς υπολογιστές.

Το σχέδιο δίνει εξουσιοδότηση στον Πρόεδρο Ερντογάν να διπλασιάσει τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών ή να το μειώσει στο 1% σε επιλεγμένες υπηρεσίες ή σε γενικότερα.

Η Τουρκία είναι ένατη στον παγκόσμιο αριθμό χρηστών του Facebook στον κόσμο, σύμφωνα με το Statista.com.

Η Netflix, η οποία έχει περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια χρήστες στην Τουρκία, υπέβαλε το Σεπτέμβριο αίτηση για άδεια λειτουργίας στη χώρα σύμφωνα με τους νέους ψηφιακούς κανονισμούς.

 

Exit mobile version