search icon

Ευρώπη

Γιατί παραιτήθηκε ο Μάριο Σεντένο από υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής Eurogroup – Όλο το παρασκήνιο

Η παραίτηση του Μάριο Σεντένο ήταν αναμενόμενη, όπως είχε αναφέρει το Newmoney από τα μέσα Μαϊου - Ποια ήταν η πέτρα του σκανδάλου

Η ανακοίνωση της παραίτησης του Μάριο Σεντένο από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας – αλλά και την προεδρία του Eurogroup – δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, τουλάχιστον στους αναγνώστες του Newmoney.

Από τις αρχές Μαϊιου η απόκλιση μεταξύ του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα έμοιαζε μη αναστρέψιμη.

Πέτρα του σκανδάλου ένα κρατικό δάνειο ύψους 850 εκατομ. ευρώ για την στήριξη μιας ζημιογόνου τράπεζας, της Novo Banco  που εκταμίευσε ο Μάριο Σεντένο – ένα δάνειο που ο πρωθυπουργός Κόστα δεν γνώριζε.

Ο καυγάς κορυφώθηκε στο κοινοβούλιο στα μέσα Μαϊου, όπου ο πρωθυπουργός εξετέθη καθώς έγινε σαφές ότι δεν είχε λάβει γνώση για την εκταμίευση του δανείου. Μάλιστα ήταν για τον ίδιο ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς είχε διακηρύξει στο παρελθόν ότι δε θα δοθούν άλλα κρατικά δάνεια πριν γίνει έλεγχος των οικονομικών της Novo Banco.

Από τα τέλη Απριλίου η ένταση στην πορτογαλική κυβέρνηση είχε χτυπήσει κόκκινο, με την αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση Σεντένο. «Δεν μπορεί να παραμείνει», έγραψε στο twitter ο Ρούι Ρίο, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών. «Είναι απαράδεκτο ο πρωθυπουργός να διατηρεί στη θέση του ένα υπουργό που δεν τιμά την εμπιστοσύνη του».

Ο Σεντένο, περί τα μέσα Μαϊου, απεδέχθη ότι υπήρξε «δυσλειτουργία στην επικοινωνία με το γραφείο του πρωθυπουργού για την εκταμίευση του δανείου».

Επέμεινε όμως επί της ουσίας στην ορθότητα της εκταμίευσης, λέγοντας ότι το δάνειο έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό και πως η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να το εκταμιεύσει καθώς τη δέσμευε συμφωνία του 2014 για τη στήριξη της συγκεκριμένης τράπεζας. Από νομικής άποψης αυτό ισχύει, όμως ο Σεντένο βγαίνει αποδυναμωμένος, αναφέρει το Politico.

Πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ κλείστηκαν στο γραφείο του πρώτου αργά το βράδυ της Τρίτης 12 Μαϊου για να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ τους. Μετά το πέρας της συνάντησής τους ο Κόστα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνε «την προσωπική και πολιτική του εμπιστοσύνη» στον Σεντένο.

Η εκεχυρεία κράτησε λίγο. Λιγότερο από ένα μήνα μετά ήρθε η επίσημη ανακοίνωση παραίτησης.

Τέλος και απο το Eurogroup

O Μάριο Σεντένο με την έξοδό του από την πορτογαλική κυβέρνηση και το υουργείο Οικονομικών, αυτομάτως εκπίπτει από την θέση του επικεφαλής του Eurogroup
Με μια λιτή ανάρτηση στο twitter, ο «Κριστιάνο Ρονάλντο των χρηματοοικονομικών», όπως είναι το παρατσούκλι του ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 13 Ιουνίου.
Ένα άδοξο τέλος για τον άνθρωπο που πέτυχε τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη μεταδικτατορική ιστορία της χώρας.
Exit mobile version