search icon

Ευρώπη

Η ΕΕ δίνει υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα: Οι επενδύσεις $600 δισ. στις ΗΠΑ εξαρτώνται από ιδιώτες

Η δέσμευση για νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ βασίζεται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα – Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι δεν έχει εξουσία να την υλοποιήσει - «Η ΕΕ δεν είναι η Κίνα. Κανείς δεν μπορεί να πει στις ιδιωτικές εταιρείες πόσα να επενδύσουν στις ΗΠΑ», λένε οι επικριτές

Jean-Christophe VERHAEGEN / AFP

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραδέχτηκε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για επενδύσεις ύψους $600 δισ. στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, λίγες μόλις ώρες αφότου έκανε τη σχετική δέσμευση κατά τη διάρκεια ιστορικών εμπορικών συνομιλιών στη Σκωτία.

Αυτό συμβαίνει διότι τα κεφάλαια θα προέλθουν εξ ολοκλήρου από επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, στις οποίες οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία εξουσία, δύο αξιωματούχους της ΕΕ.

Την Κυριακή, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέληξε σε συμφωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να αποφευχθεί ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η συμφωνία περιελάμβανε μια υπόσχεση για πρόσθετες επενδύσεις ύψους $600 δισ. από την ΕΕ στην αμερικανική οικονομία μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισαν ότι το ποσό αυτό θα προέλθει αποκλειστικά από ιδιωτικές ευρωπαϊκές εταιρείες, χωρίς καμία συνεισφορά δημόσιων επενδύσεων, μεταδίδει το Politico.

«Δεν είναι κάτι που η ΕΕ, ως δημόσια αρχή, μπορεί να εγγυηθεί. Πρόκειται για κάτι που βασίζεται στις προθέσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της Επιτροπής. Η Επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει την πρόθεση να θεσπίσει κάποιο κίνητρο για να διασφαλίσει ότι ο ιδιωτικός τομέας θα υλοποιήσει τον στόχο των $600 δισ., ούτε έχει ορίσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις επενδύσεις.

Ωστόσο, ο πρώτος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο αριθμός των $600 δισ. «βασίζεται σε λεπτομερείς συζητήσεις με διάφορες επιχειρηματικές ενώσεις και εταιρείες για να διαπιστωθούν οι επενδυτικές τους προθέσεις».

Αποφυγή δασμών

Ο Τραμπ είχε απειλήσει να επιβάλει δασμούς 30% στις περισσότερες εισαγωγές από την ΕΕ από την 1η Αυγούστου, όμως μετά τις διαπραγματεύσεις της Κυριακής, μείωσε το ποσοστό αυτό στο 15%.

Η υπόσχεση των $600 δισ. από την πλευρά της ΕΕ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας, αλλά προκάλεσε γρήγορα επικρίσεις ότι μια επένδυση τέτοιου μεγέθους ενδέχεται να γίνει εις βάρος των επενδύσεων εντός της Ευρώπης.

Η Επιτροπή επισήμανε ότι το ποσό αυτό θα προέλθει από ιδιωτικές εταιρείες και όχι από Ευρωπαίους φορολογούμενους, σε αντίθεση με την υπόσχεση της Ιαπωνίας να κινητοποιήσει $550 δισ. τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών επενδύσεων στις ΗΠΑ στο πλαίσιο πρόσφατης εμπορικής συμφωνίας.

Ωστόσο, η ιδέα ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να καλύψει αυτό το επενδυτικό επίπεδο αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό.

«Αυτό το μέρος της συμφωνίας είναι σε μεγάλο βαθμό επικοινωνιακού χαρακτήρα», δήλωσε ο Νιλς Ρέντεκερ από το think tank Jacques Delors Centre στο Politico. «Η ΕΕ δεν είναι η Κίνα. Κανείς δεν μπορεί να πει στις ιδιωτικές εταιρείες πόσα να επενδύσουν στις ΗΠΑ».

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι τα εκτιμώμενα $600 δισ. θα προστεθούν στις υφιστάμενες ιδιωτικές επενδύσεις της ΕΕ στις ΗΠΑ, οι οποίες αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε $2,8 τρισ. και αντιστοιχούν σε περίπου 3,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακή συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ: Οι σκιές πίσω από τα 750 δισ. – Γιατί δεν βγαίνουν οι αριθμοί

Beta Securities: Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε τροχιά για να πετύχουν τους στόχους για το 2025

Η ΕΚΤ προειδοποιεί: H άνοδος των stablecoins απειλεί την νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version